Rofferi eller hållbarhet

Det är en ovanligt tunn och innehållslös artikel som Fredrik Reinfeldt, Gunilla Carlsson och Lena Ek har idag på DN-debatt. Ämnet är kanske vårt viktigaste – hur ska jordens resurser räcka till(?), men slutsatserna och förslagen saknas. Kanske är det så att också borgerliga företrädare börjar inse att deras ideologi och ekonomiska teser har spelat ut sin roll?

Visst klamrar sig de tre skribenterna fast vid marknadsekonomin men det går inte att förstå hur de menar att marknadsekonomi ska leda till hållbarhet. Marknadsekonomins grundläggande och inneboende förmåga är att åstadkomma stora ekonomiska skillnader mellan människor och regioner. Världen står inför en akut knapphet på flera av de viktiga resurser som vi alla behöver för ett drägligt liv, inte minst mat. Behovet av solidariska lösningar framstår väl som tydligare än någonsin och i det läget så innebär ministrarnas resonemang att ett ekonomiskt system som bygger på orättvisor ska behållas och deras enda konkreta förslag, om mer ekonomiska styrmedel, kommer dessutom att ytterligare förstärka orättvisornas effekter.

Jag är övertygad om att miljömässig och social hållbarhet endast kan åstadkommas genom mer rättvisa och en ekonomisk ordning som bygger på hushållning och inte gynnar slöseri och rofferi. Den hushållning som är nödvändig kommer inte att vara möjlig med företag som styrs av vinstintressen och mål att marknaden nästa år alltid ska vara större än förra året. En hållbar ekonomi kan inte drivas vare sig av giriga företag eller av våra egna önskemål om att ha större bil än grannen. Därför är det marknadsekonomins grundläggande fundament som vi måste våga ifrågasätta och det klarar förstås inte borgerliga ministrar. Därför är de också praktiskt taget tomhänta.

En liten intressant detalj är att DN-debatt just idag har två artiklar av borgerliga ministrar. Beatrice Ask och Annie Lööf  tar upp en av marknadsekonomins och rofferiets effekter; blufföretagen. Företag som försöker att tjäna pengar utan att göra någonting annat än att skicka påhittade fakturor i huvudsak till andra företag. Entreprenörsanda? Visst är det bedrövligt att bättre lagar och andra insatser bör stödjas men samtidigt visar förekomsten och ökningen av bluffakturorna hur svårt det är att hålla reglera hur företagen ska tillåtas tjäna sina pengar när det just är pengarna som är målet.

Samhällets hittills ganska misslyckade jakt på fakturaskojarna kanske kan får vara en illustration till hur svårt eller enkelt det kan vara att få företagen att acceptera regler och metoder för miljöns skull om de hotar att begränsa deras vinst. Rofferi och hållbarhet går inte att förena!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: