Tro inte på rankning!

Igår var det dags igen att ranka kommunerna. Det var Miljöaktuellt som utsåg bästa och förstås mindre bra kommuner ur miljösynpunkt.

Dessvärre håller dessa rankningar nästan alldeles för dålig kvalité för att överhuvudtaget ge en bild av vilka kommuner som har en bra eller dålig miljöpolitik. Det gäller inte bara rankning av miljöpolitiken utan är tyvärr ett ganska generellt problem.

Men rankningar är ett väldigt enkelt sätt att få ”sina” frågor eller sitt varumärke att synas, framförallt i lokala media förstås som nästan alltid hänger på och berättar om sin eller sina kommuner. De utpekade hjältarna har förstås inget intresse av att ifrågasätta en god placering och de mindre framgångsrika vågar nog inte ens försöka då det självfallet bara skulle ses som en bortförklaring.

Visserligen skriver Miljöaktuellt/Miljöbarometern själva ”En rankning kan sällan ge en helt rättvis bild av läget i kommunerna, men vår ambition är att på bästa sätt ta temperaturen på kommunernas övergripande miljöarbete”, men den formuleringen har jag inte sett återgiven någonstans. Lättare då att ange en siffra mellan 1 och 284 och kanske jämföra med någon grannkommunen eller förra årets placering. Så ser bevakningen ut varje gång!

Men kolla själv vilka frågor som avgjort placeringen. Det handlar mest om att kommunen har rätt papper i pärmarna, dvs att det finns ett miljöprogram, att det finns klimatmål och att det finns ett miljöledningssystem men inget om innehållet. Några frågor finns faktiskt om kvalitén i kommunens beslut, till exempel om energikrav på byggnader men de drunknar i floden av pappersfrågor.

En av frågorna som kanske säger något om vad kommunen verkligen vill göra har levde dessutom bara förra året. Det var en fråga om det finns miljökrav vid nyetablering av handel. Men den finns alltså inte med i årets bedömning – kanske någon annonsör tyckte det var att gå för långt!

När kommunstyrelsens ordförande i ”årets vinnarkommun” intervjuas i DN så förklarar han framgången genom bland annat att kommunen sänkt priset på bussarnas månadskort. Positivt men sådant ger förstås inga poäng i miljöaktuellts förenklade rankning!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: