Vart leder socialt entreprenörskap?

Idag var jag var på seminarium (Almedalen) om ”Socialt entreprenörskap – nya lösningar på gamla problem”. Jag förvånades lite över att det nästan bara handlade om överbyggnaden, alltså vilka större bolag, statliga institutioner och intresseorganisationer som har bildats och hur de tänker och planerar. Annars tror man kanske att ”entreprenörskap” står för det jordnära och omedelbara, ”hands on” som en del kanske skulle säga.

Efter en direkt uppmaning från publiken så presterades emellertid några konkreta exempel på vad ”socialt entreprenörskap” kan vara. Först beskrevs ett företag som börjat ta hand om mat som kasserats i livsmedelsbutikerna. Det kan vara äpplen eller förpackningar som skadats eller har några liknande små defekter. Produkter som i de allra flesta fall är helt okej som livsmedel men som väljs bort av de allra flesta välbeställda igenom den valfrihet som finns. Maten kan sedan skänkas till dem som inte har råd att betala sin egen mat och vi andra kan med gott samvete fortsätta som förut. Det andra exemplet som beskrevs var ett bemanningsföretag som startats för att hemlösa skulle kunna få åtminstone någon typ av jobb. Det lät faktiskt mer som mycket gamla lösningar på nya problem.

Visst kan man tycka att det är behjärtansvärt men också ett sätt att bevara orimliga orättvisor och hierarkier istället för att se samhällsproblem som en utgångspunkt för att driva krav på samhällsförändringar. Och många i seminariets panel såg också ”socialt entreprenörskap” som ett alternativ till engagemang i folkrörelser eller partier.

Med en sådan inriktning och med sådana exempel går det inte att se ”Socialt entreprenörskap” som en kraft som kan förändra samhället till ett mer rättvist och socialt hållbart samhälle. Det kanske heller aldrig har varit meningen även om ord som changemaker och systemförändrade användas på seminariet för att beskriva vad ”Socialt entreprenörskap” är. Hela företeelsen backas ju upp av ledande företag inom management och PR och det är väl knappast företag som ser som sin uppgift att rubba maktbalansen i samhället till nackdel för sina egentliga uppdragsgivare.

Socialt entreprenörskap kan mycket väl istället handla om att suga upp viktiga idéer och människor och se till att hamnar i ofarliga banor eller som någon i seminariets panel uttryckte det ” Vi försöker hitta de absolut bästa personerna”.

Dags att granska de bakomliggande syftena med ”Socialt entreprenörskap”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: