Demokratisabotörerna

Det är verkligen beklagligt att läsa om Tillväxtverkets helt oförsvarliga slöseri med statens pengar. Pengar har gått till dyra och exklusiva krogbesök och nöjen för de anställda och deras kontakter.

När Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet kommenterade uppgifterna i Ekot så beskrev hon sig som chockad när hon såg sammanställningen. Det är alltså uppgifter från 2011 som DN sammanställt Christina Lugnet har rimligen haft tid på sig att se utfallet i bokslutet. Ställde hon inga frågor då om vart pengarna tagit vägen? Och hur larmas det då fakturorna överskrider de regler som verket själv har fastställt? Till saken hör ju att Christina Lugnet varit generaldirektör sedan Tillväxtverket bildades 2009. Det är väl uppenbart att Christina Lugnet gjort sitt som statlig tjänsteman!

Det har väl också styrelsen för Tillväxtverket, om det inte tydligt kan visa att de gjort insatser mot orimligheterna långt innan DN började rota i detta. I styrelsen sitter:

Den här typen av missbruk, inkompetens och omdömeslöshet är ett hot mot vår vilja att betala skatt och därmed på ett solidariskt sätt finansiera viktiga samhällsangelägenheter. Jag tycker det verkar som om alltför många i Tillväxtverkets ledning struntar i detta. Men för oss andra som bryr oss och som tror på att demokratin är viktig är det därför desto viktigare att försöka få till stånd en rejäl upprensning, tyvärr har ju massmedia kunnat visa liknande missförhållanden i andra statliga institutioner tidigare.

Givetvis måste också styrelsen, som tillsätts av regeringen, ställas till svars. Förutom generaldirektören består styrelsen av:

Chris Heister (ordförande)
landshövding i Stockholms län

Bicky Chakraborty
VD för Elite Hotels

Kent Johansson
ordförande i Regionutvecklingsnämnden Västra Götaland

Kerstin Paulsson
VD för Netsoft Lund AB

Eva-Carin Tengberg
affärskonsult på GöteborgBIO

Alf Vigren
VD för Stiftelsen Hantverk och Utbildning

Johan Wiklund
professor i entreprenörskap vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping

2 Responses to Demokratisabotörerna

 1. Nillan Molin skriver:

  Instämmer helt med dina synpunkter. Vad är det som har hänt i offentliga sektorn? En del verkar tro att det växer pengar på träd för deras eget höga nöjes skull. Tydligen är hela styrelsen med vid bordet och låter sig bjudas – av oss.

  Fy fan! är min kommentar.

  • christer Persson skriver:

   Hej
   Jag har arbetat inom offentlig sekton i trettio år. I vissa verksamheter råder ren dumsnålhet och i andra frossas det pengar- till fester.
   Det handlar om de kulturer som egentligen högste chef ansvarar för.
   Men när ingen någonsin kräver ansvar från chefen på allvar händer inget. De som ska kräva ut ansvar känner ju chefen och har ofta själv varit med på festerna.
   Enda sättet att ändra detta är att ansvariga någon gång får ta riktiga konsekvenser och inte fallskärmar.
   I Kina fanns ett bostadsområde som kallades osten pga all korruption . Ansvariga avrättades och problemen upphörde.Det är ju inte lösningen – men att inte göra något är ingen lösning.
   Att prata lite med näringsminister som kanske säger att det är ju tråkigt att detta kommit ut är ingen lösning.
   För alla som väntar i sjukvården där det är långa väntetider för behandling av cancer är detta ett slag i ansiktet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: