Demokrati är lösningen på Euro-krisen!

Det borde väl vara tydligt för alla att Euro-projektet (den gemensamma valutan alltså) var felkonstruerat. Framförallt för att konstruktionen inte tar nån hänsyn till de olika ländernas/regionernas olika förutsättningar och dessutom saknar ekonomiska resurser att utjämna skillnader. EU:s budget är ju bara cirka en procent av BNP. Det var istället låg inflation och en självständig centralbank som stod i förgrunden när politiken las fast.

Det var samtidigt en lösning som bakband de folkvalda i EU och i EU:s medlemsländer. Makten att hålla inflationen nere hamnade istället hos centralbankens direktörer.

Idag visar Lars Calmfors (på DN:s ledarsida/kolumnen) att en annan typ av centralbank och med andra ekonomiska mål skulle kunna lösa Eurokrisen och åter få ekonomin att någorlunda komma igång. Lars Calmfors skriver inte detta rent ut men det framgår ändå av hans artikel. Någon gratislösning finns givetvis inte, men allt (nåja, nästan allt) borde vara bättre än att fortsätta resan med ökad arbetslöshet och ytterligare nedskärningar.

Det som krävs är givetvis stora delar av de nyliberala idéerna i penningpolitiken överges. Ett viktigt fundament i den politiken är att de folkvalda ska ha alltmer begränsade möjligheter att påverka ekonomin. Misstag och katastrofer ska istället kosta väldigt mycket för de inblandade, oavsett om de har någon skuld eller inte. Den politiken måste överges och istället ersättas av en demokrati med självförtroende. En demokrati som vågar hävda välfärd och rättvisa istället för att tvingas underordnas marknadens krav.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: