Återupprätta bostadspolitiken

Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra visar i en artikel 20 augusti hur skev hyressättningen har blivit sedan så kallade presumtionshyror infördes. Presumtionshyror infördes (2007 tror jag) för att möjliggöra att både bygga dyra lägenheter och få avkastning redan första året. Några andra alternativ för att få till stånd nyproduktion prövades egentligen aldrig, i hög grad därför att bostadsbranschen för egen del inte är intresserad av nånting annat än avkastningsfrågan och därmed föll en del av bostadspolitikens idé. De mycket höga hyror i nyproduktion innebär ju en ”effektiv” ekonomisk segregation, nånting som tidigare bostadspolitiken försökt att hålla tillbaka.

Tanken, som delvis accepterades av Hyresgästföreningen, var att de nya dyra bostadskostnaderna inte skulle påverka hyrorna i det befintliga bostadsbeståndet. En viss cynism finns naturligtvis i det sättet att tänka. Det ger ju ett skydd åt dom som redan sitter skapligt till och de som helt saknar bostad (på rätt plats) får ta hela smällen. Men detta gäller givetvis bara på kort eller möjligen måttligt lång sikt.

Nu har systemet används så pass länge att de mycket höga presumtionshyrorna inte bara förekommer undantagsvis utan blir en del av bostadsmarknaden på allvar. Då kommer naturligtvis det orimliga i systemet att tydligt framgå och troligen leda till en kraftig press uppåt på hyrorna i de lägenheter som fick sina hyror satta före 2007.

Alternativet borde till presumtionshyror borde förstås ha varit en kombination av bland annat:

Ett rimligt stöd till nyproduktion av hyreslägenheter, minst motsvarande villaägarnas ränteavdrag
En viss omfördelning mellan gamla och nya lägenheter för att täcka en del av kostnadsskillnaden.
En nyproduktion som tar sikte på att bygga för alla och inte bara de ekonomiskt starka.
Marlupplåtelser till självkostnadspriser utan spekulationsvinster och medfinansieringar av idrottsarenor och annat som ska skattefinansieras.
Hård kamp mot byggföretagens orimliga priser. Kanske genom att kommunerna och de kommunala bostadsföretagen bygger i egen regi.

Kort sagt upprätta en bostadspolitik som säkert ska innehålla mer än dess punkter. En viktig grund i bostadspolitiken borde vara att erbjuda bra och hyreslägenheter till överkomliga hyror i alla delar av Sverige i varje kommun. Det skulle kunna vara ett viktigt bidrag mot den ökande segregationen. En sån målsättning borde lyftas fram istället för att använda argument för byggande av hyreslägenheter som mer handlar om att jobben finns på fel ställe och att hyreslägenheter därför är bra för tillväxten.

Tyvärr saknas uppenbarligen det politiska intresset för att försöka ta fram en bostadspolitik. De borgerliga tror förstås på marknaden och kommer att fortsätta nedmonteringen och avregleringarna. Oppositionen verkar till stor del ha gett upp, troligen för att branschens aktörer så systematiskt avvisar politisk intervention och det gäller beklagligtvis också Hyresgästföreningen som tycks nöja sig med att få behålla förhandlingsrätten och därmed sina ekonomiska resurser.

One Response to Återupprätta bostadspolitiken

  1. […] kan det låta tjatigt men det som krävs är en genomstänkt och sammanhållen bostadspolitik. I mitt förra inlägg (igår) så föreslog jag några punkter som borde ingå i en sådan och i motsats till Hans Lind så anser jag att bostadsbyggandet måste motverka den ekonomiska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: