Är James Bond Säpos förebild?

Den personalfest för fem miljoner kronor för Säpos 1 000 anställda gör att många frågor om Säpos ledning och verksamhet borde ställas. Tyvärr verkar en av de minst viktiga komma i förgrunden. Frågan om hur upphandlingen gått till får nu oproportionerligt stort utrymme, till exempel toppade flera av sina nyhetssändningar igår med just detta. Det hade väl inte varit rimligt även om festen upphandlats!
Säpo ska ju skydda oss mot sådant som kan hota vår demokrati och därför har Säpo extraordinära resurser och rättigheter. Allt detta måste skötas med omsorg så att inte verksamheten får motsatt effekt, alltså snarare begränsar våra demokratiska möjligheter än att slå vakt om dom. Om detta förs ju till och från, också från Säpos sida, en någorlunda medveten diskussion.

Givetvis finns också inom alla verksamheter ett behov av att använda de tillgängliga resurserna på ett väl avvägt och effektivt sätt. Hur detta görs inom Säpo vet vi ju väldigt lite men vi har nu fått se ett exempel på Säpo-ledningens omdöme.
De anser att ett James Bond-tema ger en bra inspiration för Säpos personal i deras uppgift att alltid stå upp för demokratiska värden.

De anser att en det krävs 5 000:- kronor per person för att göra en lyckad fest.

 

Jag tycker att båda dessa besked är mycket illavarslande för hur de i övrigt bedriver sin verksamhet. Den ledning som beslutade om festen förtjänar inte det förtroende som vi måste ha för en säkerhetspolis som ibland hanterar känslig information, ibland gör stora ingrepp i människors liv och ofta ska bedöma vilka risker som finns för vår demokrati.

Säpos ledning måste förklara vad som gick snett i just detta fall och att ordningen är betydligt bättre för all annan verksamhet. Om de inte kan göras detta på ett trovärdigt sätt så måste hela ledningen bytas ut och kanske måste ännu större omprövningar göras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: