(S)orglig läsning

Det är tyvärr inte många rätt när Magdalena Andersson och Veronica Palm, två ledande Socialdemokrater, idag skriver om bostadsfrågan i SvD. Det handlar inte om allas rätt till en bra bostad och en väl fungerande lokal service när Socialdemokraterna idag pratar om bostadsfrågan. Nu handlar det om att få fart på tillväxten och att göra byggandet tillräckligt lönsamt – ett tydligare perspektivskifte kan väl inte göras.
Och tydligare kan väl inte Socialdemokraternas brist på bostadspolitik uttryckas. I artikeln föreslås 1 miljard kronor som stimulans till studentbostadsbyggande. Det kan låta bra men i just det här fallet måste frågan faktiskt ställas i vems ficka den miljarden kommer att hamna. Artikeln ger egentligen inget svar men kanske svaret ska kanske utläsas av deras skrivning ”Bostadssektorn måste bli bättre på att locka investerare och riskkapital.”. Det låter väl inte som om ”miljarden” direkt ska gå till de boende genom lägre hyror.

Problemet med en sådan här ett-årsbonus är förstås också vad som händer nästa år. Hur ska byggandet långsiktigt klaras? Jag tror helt enkelt, som jag numera skrivit många gånger, att det behövs en genomtänkt och sammanhållen bostadspolitik.

I artikeln föreslås också en översyn av plan- och bygglagen och författarna stödjer sig bland annat på en uppgift att det kan ta tio år att få ett färdigt hus i Sverige. Säkert kan en översyn vara bra men uppgiften om tio år bör nog granskas ordentligt. Tyvärr leder förslaget till tanken att byggföretagen, som ofta äger mycket mark, ska få ökad makt. Det försämrar förstås det demokratiska inflytandet och kommer dessutom ytterligare att öka markspekulationen. Billigare kommer det inte att bli för de boende – det är jag övertygad om.
Det finns tyvärr fler exempel på märkliga resonemang i artikeln i SvD som visar på att många års velighet har lett till en helt ny inställning bostadsfrågan. Det som tidigare skulle vara en social rättighet ska nu vara en tillräckligt lönsamt för ”investerare och riskkapital”. (S)orgligt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: