Stärk partierna

Politiken behöver mer av helhetssyn och samhället behöver mer av djupgående politiskt engagemang. Därför har partierna en mycket viktig roll och de flesta (?) verkar också anse att det skulle vara bra för samhället om fler engagerade sig i de politiska partierna.

Men väldigt mycket av utvecklingen och stora delar av debatten går ändå i motsatt riktning. Det har också lett till att partiväsendet i Sverige kraftigt har försvagats och jag är övertygad om att det leder till en långsiktig försvagning av demokratin. Kanske är inte alla ense om att det är nåt problem men vi behöver inte titta så långt för att hitta länder där demokratin är mycket svag och där kan vi lätt se stora negativa konsekvenser på många samhällsområden. Grekland, Ryssland, Italien, Ungern för att bara nämna några exempel.

Nu senast har frågan om stärkt personval dykt upp och syftet är förstås att försvaga partiväsendet. Frågan drivs både på debattsidan och ledarsidan i DN. I debattartikeln framhålls att kryssen påverkar den enskilde kandidatens karriärmöjligheter och att detta måste lyftas fram som en positiv effekt av personkryssen. På ledarsidan skriver Erik Helmersson ”Det finns goda skäl att stärka personvalet på partiernas bekostnad.”
Men inte är det väl mer solokör och karriärpolitiker vi behöver för att främja en starkare demokrati.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: