Vinsten hotar!

Det var utan tvekan en viktig och efterlängtad förbättring som genomfördes när rätten till bidrag för personliga assistenter beslutades av riksdagen tidigt under 90-talet. För många med funktionshinder blev det en mycket stor förbättring. Men lagens utformning innebar också risker för missbruk och stora möjligheter för skrupelfria företag och personer att tjäna stora pengar.

Redan tidigt kom varningstecknen och många försökte larma men det tog lång tid innan regeringen valde att börja täppa till de värsta luckorna. Då hade det gått över tio år och efter ytterligare några år har försäkringskassan gjort en stor granskning av anmälda bedrägerier. Försäkringskassans arbete beskrivs idag i DN och bland annat följande citat säger en del om läget.

– Inte ens i min vildaste fantasi hade jag trott att vi skulle se denna sörja som vi nu hittar under de stenar som vi vänder på, säger Svante Borg, som är ansvarig för kontrollen som Försäkringskassan gör av företag som ordnar personliga assistenter till brukare.

Tyvärr tror jag att detta är en illustration till vad som kan hända när offentligfinansierade verksamheter privatiseras för det är just det som skett när det gäller personliga assistenter. Jag är mycket väl medveten om att många av brukarna är väldigt angelägna om att nuvarande system i huvudsak bibehålls men frågan måste ändå ställas om det kommer att gå att få rimlig kontroll över hur pengarna används.

Just nu är det stort fokus på de vinster som vård- och skolföretag redovisar. Det är en viktig diskussion men jag tror faktiskt att det är en större fråga att diskutera hur verksamhetens inriktning påverkas när det finns möjligheter till privata vinster. Vilka elever försöker skolorna att rekrytera? Hur blir fördelningen av våra gemensamma vårdresurser när de privata vårdcentralerna kan välja själva var de vill etablera sig? Vilka verksamheter tar ansvaret för de som kräver allra mest insatser och resurser?

One Response to Vinsten hotar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: