Privata domstolar

Idag redovisar SR att ”Svenska banker och betaltjänster spärrar och registrerar företag som säljer vad man kallar ”olämpliga produkter och kulturformer” på nätet, som till exempel våldsam film eller erotisk litteratur.” http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=5342399

Jag är övertygad om att det finns massor av skit som säljs på nätet som det finns goda skäl att bekämpa och kanske rentav förbjuda. Men; Är det verkligen bankerna som ska avgöra vad som ska vara tillåtet och vad som ska stoppas.

Tyvärr har det blivit allt vanligare med olika former av privat rättstillämpning utan någon egentlig diskussion om konsekvenserna. Sedan länge finns etablerade former när bankerna ska stoppa företag som skickar bluffakturor och det är naturligtvis viktigt att agera mot bluffakturor och de företag som har det som sin affärsidé.

När Wikileaks för några år sedan kom med avslöjande dokument oc filmer om USA krig i Irak så stoppades stängde Visa av Wikileaks från den tjänst som möjliggjorde privatpersoners donationer till verksamheten.

I den svenska debatten har också förekommit krav på fastighetsägare/hyresvärdar på alltifrån att vägra uthyrning till olämpliga möten och att förbjuda farliga hundraser.

Samtidigt som kraven på mer och mer privat rättstillämpning förs fram så blir den offentliga rättstillämpningen omgärdad av allt striktare på rättssäkerhet. Ett exempel är tingsrättsrättegången i Södertälje som nu tas om och avsett utslag ändå kommer att överklagas till hovrätten!

De offentliga upphandlingarna håller på att blir omfattande juridiska dokument och efterföljande rättsliga processer. Det är kanske inte så konstigt om många tycker det är mycket smidigare om det blir mer privat rättstillämpning.

Min åsikt är att vi inte ska fortsätta på den här vägen. Jag tycker redan att det gått för långt och en mer grundläggande diskussion borde nu ta fart!

Jag har bloggat om det här tidigare.

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2010/12/08/foretagen-ska-inte-ta-over-rattstillampningen/

 

2 Responses to Privata domstolar

  1. urbansundstrom skriver:

    Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog and commented:
    Add your thoughts here… (optional)

  2. […] humla, Motpol, Hax, Pornografisk film – en forskningsblogg, Forsmark, Blogge, Kulturdelen, Lars Bjurström, JohJoh, SvD Ledarbloggen, DN, Sveriges […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: