Krogmomssänkningen gav knappast fler jobb

En av dagens stora nyheter, som basuneras ut av massmedia, är att sänkningen av krogmomsen gav fler jobb, hela 5 000, det skriver bland annat DN och Sveriges Radio. Men vad stämmer egentligen?

Innehållet i artiklarna är ganska tunt och uppges komma från en undersökning som TT beställt av SCB. Jag har inte lyckats hitta hur undersökningen gjorts och inte heller något helt rimligt resonemang om hur sambandet egentligen ser ut.

Tanken med momssänkningen var ju att priserna skulle sänkas och därigenom restaurangbesöken skulle öka. Det skulle leda till att mer personal behövdes och skulle få jobb. Men någon prissänkning har ju inte blivit och nu verkar tanken vara att restauranger har råd att anställa fler. Det är knappast en tanke som är rimlig. Jag tvivlar på att en restaurangägare anställer bara för att det finns mer pengar att anställa för.

SCB som uppges har gjort undersökningen har ingen information om undersökningen på sin hemsida, däremot finns annan information att hämta hos SCB. Den 20 november publicerade SCB en ”Kortperiodisk sysselsättningsstatistik” för 3:e kvartalet 2012 (AM 63 SM 1204).

Den här länken hjälper dig att hitta SCB:s siffror:

http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____20543.aspx

Där framgår att antalet anställda inom hotell- och restaurangbranschen har minskat med 6,4 procent, jämfört med läget ett år tidigare. Kanske det förklarar varför TT publicerar sina siffror en söndag när många som har god tillgång till relevant underlag inte finns på plats.

Lite märkligt känns det väl också att näringslivsorganisationen Visita för några dagar sedan publicerade resultatet av en undersökning om sysselsättningseffekterna av krogmomssänkningen. En undersökning som uppgavs vara beställd från SCB och som framförallt levererades med länsvisa siffror. Vilket samarbete har TT och Visitas haft? Och; vad lånar SCB ut sin kompetens till, egentligen?

s gärna också Roger Jönssons blogginlägg. Han pekar också på att även om uppgifterna stämmer så är det mycket dyra jobb som en krogmomssänkning har gett. Inkomstbortfallet för staten motsvarar 17 000 undersköterskor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: