Vem har betalat Rosengren?

Idag kritiserar förre ministern mm Björn Rosengren ett förslag om att staten ska äga de färjor som utgör gotlänningarnas landsväg till fastlandet. Hans artikel (SvD) visar att han inte försökt sätta sig in i frågan, en fråga som dessvärre verkar ha hamnat utan politiskt ansvar. Istället är det nu Trafikverket som försöker manövrera och i alldeles för hög grad försöker hitta en taktik som ska göra att fler än Gotlandsbolaget ska kunna lämna anbud. En taktik som på ett sätt kan vara förståelig men som på ett allvarligt sätt riskerar möjligheten till en vettig trafik.

Tanken med statliga färjor är helt enkelt att ett tioårigt avtal är alldeles för kort tid för att vinstdrivande företag ska vara beredda att investera i nya moderna färjor. Jag tycker att statliga färjor skulle vara en bra idé men det behöver inte betyda att staten också ska stå för själva trafiken, utan just hålla med infrastrukturen – det brukar vi väl anse är en statlig uppgift.

Men visst kan man undra varför Björn Rosengren är så intresserad av Gotlandstrafiken att han skriver en debattartikel i SvD. För bara några dagar sedan skrev Anders Björck en artikel med ungefär samma innehåll. Visst är det en stor fråga för oss på Gotland men vi inser också att för de allra flesta andra i Sverige så är det inte någon jättefråga. Men ändå två elefanter, eller kanske man snarare ska säga mammutar, kastar sig i debatten och med ett budskap som bland annat överensstämmer med Gotlandsbolagets intresse. Men det är också ett budskap som gillas av alla nyliberaler som likt Centerns förslag till idéprogram vill ha en så liten stat som möjligt.

Rosengren har ju inte gjort sig känd för att jobba ideellt precis och det tror jag inte att han gör den här gången heller. Vem har betalat dig Björn Rosengren?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: