Att jag hade så rätt!

För några veckor sen så stack jag ut hakan när jag i ett blogginlägg tyckte att det var missriktad kritik när det var just försäljningspriset, av bland annat några förskoleverksamheter, som kom i skottgluggen. Delvis gjorde jag det för att få igång en diskussion men så blev det inte och kanske var det för att jag hade mer rätt än jag själv insåg! Här är inlägget.

Nu har jag just sett ett seminarium om kommunal markpolitik som arrangerats av ESO och Statskontoret. Båda dessa statliga organisationer har skrivit varsin rapport om hur kommunala markanvisningar (markförsäljningar) påverkar byggandet och bostadspolitiken. Jo, det är ett lite trixigt område som kan avskräcka från fortsatt läsning men; det är viktigt.

För att göra en lång historia kort så förordar båda rapporterna mer marknad och mer makt till de privata byggarna! Alltså ännu mer av det som vi redan sett. Kanske inte så oväntat men lite uppseendeväckande är det att inte ett ord om bostadssociala ambitioner, segregationsproblem eller de stora orättvisorna i boendet.

En grundläggande tanke är att kommunen ska agera mycket mer marknadsmässigt och markpriset ska vara marknadspris. Hur detta ska räknas finns inte något egentligt resonemang och det är här som mitt tidigare inlägg kommer in lite grann. För givetvis är det en väldig skillnad om marken ska byggas med hyreslägenheter där en trea får kosta högst 7 000 kronor i månaden eller om varje lägenhet ska kunna säljas för bortåt fem miljoner kronor (det finns såna exempel på nyproducerade bostadsrätter).

Kanske är det festande att ta ut högsta möjliga marknadspris men det kommer att betyda att alla riktigt attraktiva lägen kommer att bebyggas med exklusiva bostadsrätter eller möjligen ägarlägenheter. Så istället för att kräva att kommunerna säljer så dyrt som möjligt så borde istället kravet vara att sälja till rätt pris. Rätt pris kan i en del fall vara att sälja så billigt som möjligt.

http://www.svtplay.se/klipp/1010211/eso-seminarium-om-bostadsbyggande

Seminariet som finns på SVT-play kan vara värt att se men samtidigt en riktig rysare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: