Planera mera!

Allt blir liksom mer och tydligare i Stockholm. Det har förstås med skalan att göra men också att nya trender och idéer slår igenom med större kraft på större orter. Jag har följt frågan om skolplanering i Stockholm och då i synnerhet i Årstadal under en tid. Det beror på att jag har barnbarn som ska gå i skola där om några år.

Det är sorgligt och bedrövligt att nedrustningen av den kommunala planeringen har gått så långt som det uppenbarligen har gjort. Skolbarnantalet har inte alls kommit upp på sin högsta nivå än men redan till hösten saknades skollokaler och förslaget att skjutsa eleverna till en gymnasieskola presenterades. I området fanns (egentligen) ingen mark kvar i kommunal ägo utan allt hade överlåtits till de som ville bygga och sälja bostadsrätter.

Efter starka protester kommer nu kanske en lösning genom att Stockholms kommun/stad försöker få fram mark i en skog som var tänkt att bevaras för fritid och rekreation. I behandlingen av detta ärende visar det sig då att stadsdelsnämnden, som är ansvarig för grundskolan i området, medvetet valde bort att bygga tillräckligt mycket skollokaler. Istället förlitade sig den borgerliga majoriteten i stadsdelsnämnden på att friskolor skulle etableras och lösa frågan. Men så blev det alltså inte. Kanske bedömde inte skolföretagen att lönsamheten skulle bli tillräckligt stor!

Protokollet från mötet i exploateringsnämnden är läsvärd: http://insyn.stockholm.se/exploatering/document/2013-02-07/Protokoll/15/protut15.pdf

Skeendet med skolan i Årstadal är just en särskilt tydlig illustration på en planering utan hänsyn till familjernas och barnens behov och där grundläggande behov lämnas till privata aktörer som helst räknar pengar. Men liknande effekter finns på olika sätt i de allra flesta kommuner i landet.

Den planering som kommunen borde göra för att det ska bli så bra som möjligt för alla barn är ersatt av ett mer marknadsliknande system där valfrihet är honnörsordet men där lönsamheten blir styrande. I Årstadal blev effekten mycket tydlig där det bor många barn och marginalerna är små. Områden i närheten som kanske skulle användas är effektivt avskurna av olika former av barriärer, framförallt trafiken.

På många andra håll blir kanske oftare effekten att skolan måste läggas ner när några väljer att ta med sig barnen till ”stan” där de jobbar. I andra fall blir skolan kvar men där skolvalen kraftigt ökar segregationen. Visst måste vi våga ifrågasätta den här formen av valfrihet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: