Fastighetsskatt fungerar.

17 eller kanske 25 miljarder beräknas en ny tunnelbanelinje kosta. Igår föreslog Socialdemokraterna i Stockholm just att en sådan, en lila linje, ska byggas. En ny linje ska minska trängseln och öka möjligheterna till bosstadsbyggande när nya områden får tillgång till bra kollektivtrafik.

DN Stockholm beskriver lite mer i detalj och olika reaktioner på förslaget. Kostnaderna och finansieringen blir förstås blir förstås en viktig fråga. Staten förutsätts vara med och betala. Kanske är det rimligt men i Socialdemokraternas egen presentation pekar de också på en annan finansieringsmöjlighet, som nämndes i DN:s första version av nyheten men nu inte getts utrymme.

Så här skriver Socialdemokraterna i Stockholms län på sin hemsida:

”Lila linjen beräknas bli 17 kilometer lång till en kostnad av cirka 17 miljarder. Vi vill se över finansieringsmodeller för hur stigande markvärden kan tas till vara. Fastighetsutveckling, statlig medfinansiering och intäkter från trängselskatten kan också bidra till utbyggnaden.”

Jag tänker framförallt på ”hur stigande markvärden kan tas till vara” och det låter väl ganska rimligt men hur tänker man sig göra. Det var ju så här som fastighetsskatten skulle fungera och till stor del också gjorde. Det problem som uppfattades alltför stort var att många blev miljonärer mot sin vilja! Tänk om omsorgen om de som blir fattiga mot sin vilja var lika stor som de borgerligas omsorg om de ”motvilligt” rika.

Om fastighetssatten inte används så kommer väl en större del av kostnaden att läggas på nyproducerade bostäder och därmed kommer priserna på befintliga bostäder att ytterligare öka. Ingen borde tycka att det är rimligt men kanske är styrkan och förmågan att bilda opinion ändå sådan att det orimliga får gälla.

Socialdemokraternas förslag omen ny tunnelbanelinje visar att det är dags att ta upp diskussionen om en ny form av fastighetsskatt. Vem vågar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: