Arbetslösa som handelsvara.

Jo, jag trodde nog att jag hörde fel när SVT:s Östnytt berättade om varför den ekonomiska föreningen Prio 1 i Norrköping gått i konkurs. Förklaringen, enligt Östnytt, är att det varit för hård konkurrens om de arbetslösa. Ja just det, företag har startat med det enda syftet att få in ersättning för de så kallade Fas 3-jobben.

Det är förstås en alldeles orimlig ordning, framförallt för de arbetslösa men också för skattebetalarna som står för ersättningen till företagen som bestämt sig för att utnyttja systemet. De kritiserade ”AMS-jobben” framstår som rena superlösningen i jämförelse med den lösning som den borgerliga regeringen tagit till. Allt tycks gå för sig om det ger vinster till privata företag.

Regeringens viktigaste linje tycks vara att det ska vara privata lösningar och därmed goda vinstmöjligheter till de företag som passar på. Coachningen har i omgångar fått välbefogad kritik och givetvis också systemet med Fas 3. Tyvärr framstår också arbetsförmedlingen i allt sämre dager, till stor del därför att också arbetsförmedlingen blivit fångade i ett system där privata lösningar ska vara huvudregeln.

Det var som sagt på Östnytt jag hörde nyheten och jag kan inte låta bli att undra hur de så lättvindigt beskrev den aktuella konkursen utan att tydligt beskriva det principiellt mycket märkliga med ett företag som ska leva på de så kallade Fas 3-placeringarna.

One Response to Arbetslösa som handelsvara.

  1. […] Arbetslösa som handelsvara. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: