Kanske är slutet nära för friskolorna?

Idag kom beskedet från John Bauer-skolornas ägare att de ska lägga ner skolor med över 10 000 elever. Kanske kommer någon annan att ta över driften av skolorna men några garantier ges inte. Risken är överhängande att många elever kommer att drabbas hårt!

Jo, jag har varit friskolemotståndare ända sedan diskussionen tog fart på allvar nån gång under 80-talet. Jag tyckte och tycker att jag hade goda argument men jag är säker på att om jag då hade påstått att det som hänt de senaste åren skulle kunna hända så hade jag inte blivit trodd. Och min egen fantasi räckte absolut inte till att hitta på alla dessa oerhört allvarliga missförhållanden som faktiskt inträffat och som nu drabbar eleverna som valt John Bauer.

Ett av de viktigare missförhållandena är att missförhållandena länge har dolts. Kraven på personalens lojalitet har varit höga. Dessutom var ju ett av de ursprungliga syftena att åstadkomma större mångfald och därför byggdes systemet med stor frihet för varje skola att utforma sin egen verksamhet inom ganska vida ramar. Nu är det istället kontrollen som tycks blivit själva målet med verksamheten.

De mycket tandlösa förslag som sex partier enats om i friskolekommittén kommer givetvis inte att räcka för att bryta den mycket negativa utvecklingen och definitivt inte för att göra situationen acceptabel. Nu verkar väl frågan snarare vara vilka som är beredda att slåss för fortsatt friskoleverksamhet.

Visst har reglerna efterhand skärpts och en del av dessa mer strängta regler ska nu tillämpas bär nya ägare kan komma att bli aktuella för de skolor som nu John Bauers ägare drar sig ur. Det kommer knappast att bli någon enkel avvägning. Högra krav på nya ägare kan ju få väldigt drastiska effekter för de elever som just nu går på skolorna. En gissning är att nästan alla kommer att godkännas.

Tyvärr har stora delar av massmedia länge gått vilse i skolfrågan. Någon egentlig granskning av friskolesystemet dröjde mycket länge och de offentliga rapporter som pekade på problem och brister uppmärksammades knappast alls. Och fortfarande framhålls kommunaliseringen som en viktig delförklaring till problemen i skolan, nästan alltid utan något om helst försök att försöka förklara hur det hänger ihop. För massmedia räcker det ofta att kommunaliseringen rent tidsmässigt kom ungefär samtidigt som friskolesystemet och rätten att välja skola.

Men troligen är ett mer allmänt uppvaknande väldigt nära förstående. Alla som ska välja skola kommer naturligtvis att tänka  minst ett varv till.

Här kan du läsa mer:

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article16875945.ab

 http://www.dn.se/ekonomi/jb-koncernen-lagger-ned-skolor

 http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jonkopingsnytt/jb-koncernen-lagger-ner-i-hela-landet

 

One Response to Kanske är slutet nära för friskolorna?

  1. […] Kanske är slutet nära för friskolorna? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: