Kreativitet eller vinstintressen?

Idag skriver personalen på Midhagens öppenvårdsmottagning en debattartikel i DN Stockholm. De är en tydlig bild av hur illa ekonomiska styrsystem fungerar i komplexa verksamheter. Förutom stort pappersarbete så riskerar de ekonomiska styrsystemen att ta över de bedömningar som borde göras utifrån vad som är den bästa vården. Artikeln har flera sådana intressanta exempel där risken att det blir fel beslut, vilket naturligtvis inte alltid innebär att det blir direkt dålig vård men det blir inte de bästa besluten som tas utan den mest ekonomiskt fördelaktiga för kliniken/mottagningen.

De styrsystem som alltmer används är utformade för att passa en alltmer privatiserad välfärdssektor sär skattebetalarna, förstås, ska betala men det är mellan andra parter som kommunikationen och uppgörelserna sker. Ibland så är det dessutom två väldigt ojämbördiga parter som det handlar om. Självklart är det mycket, mycket svårt och troligen omöjligt att göra ekonomiska styrsystem utan betydande nackdelar. En sådan nackdel, som också framgår av artikeln, är att det påverkar hela vårdens uppläggning och tänkande. Risken är förstås att personalens kreativitet för att utveckla en bra verksamhet och vård istället ägnas åt hur mycket pengar som möjligt ska flöda in. Troligen är det ett problem som borde uppmärksammas inom många fler områden.

Jag är övertygad om att de ekonomiska styrsystemen borde få en mycket mer begränsad roll inom välfärdssektorn. Istället borde andra styrformer prövas och utvecklas. Mer demokratisk styrning och ökad öppenhet om verksamheterna borde vara viktiga utgångspunkter för hur de offentliga välfärdssystemen ska styras. Ökat lokalt beslutsfattande borde också kunna ge möjlighet till en bra verksamhet på ett effektivt sätt. Tyvärr så verkar utvecklingen vara på väg åt det rakt motsatta hållet.

 

http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/den-ekonomiska-styrningen-kan-drabba-vara-patienter/

Annonser

One Response to Kreativitet eller vinstintressen?

  1. […] Kreativitet eller vinstintressen? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: