Läkaruppropet

Det är inte bara bland unga i Husby, Skogås och Vivalla som missnöjet med regeringspolitiken jäser. Nu har också många läkare startat ett upprop som protesterar mot regeringsalliansens politik inom sjukvårdsområdet. Det är bra och det finns goda skäl att kritisera och försöka ändra ett system som i allt högre grad blivit marknadsanpassat.

Sveriges Radio och DN har idag uppmärksammat läkaruppropet som nu har samlat över 3000 namn.

Troligen skakas regeringsalliansen mer av protester från läkare än från ungdomar som det går att skicka polisen på. Dessutom handlar läkarnas protester mycket mot det som är själva kärnan i den borgerliga politiken – mer marknadstänkande. I uppropet skrivs bland annat ”Vi vill ägna oss åt det vi är utbildade för; att vara goda doktorer som tar hand om patienter på ett kunnigt, etiskt och empatiskt sätt.” Det verkar väl mycket rimligt.

Men visst skulle läkarnas agerande vinna i trovärdighet om frågan kunde breddas. Ett av de stora problem som många upplever inom sjukvården är brist på läkare på många orter. Det har lett fram till en situation som grovt och hänsynslöst har kunnat utnyttjas av så kallade stafettläkare och deras företag. Sämre och mycket dyrare vård har blivit effekten och ingen läkaropinion mot stafettläkarnas agerande har hörts.

Vi ska heller inte glömma bort att det fanns stora problem inom vården när läkarna hade betydligt större makt över vårdens organisering och ekonomi. De väldigt ekonomistiska systemen som började införas för cirka 20 år sedan var till stor del resultatet av en uppgivenhet från vårdpolitikerna i landstingen som helt enkelt inte lyckats få gehör för demokratiskt legitima krav på vårdens organisation, inriktning och effektivitet.

När vårdens resultat undersöks visar det sig också att socialt gynnade grupper får bättre vård och särskilt män. Det handlar oftast om hur det enskilda mötet mellan läkare och patient avlöper och där är sjukvården ojämlik, trots en solidarisk finansiering.

Jag stödjer fullt ut läkarnas protest mot marknadens intåg men för att läkarna ska kunna ”vara goda doktorer som tar hand om patienter på ett kunnigt, etiskt och empatiskt sätt.” krävs fler förändringar som i hög grad beror på läkarkåren själv.

I Sveriges Radios inslag i morse så deltog också Heidi Stensmyren, vice ordförande Läkarförbundet oh hennes kommentarer och uttalanden gick knappast i någon riktning med mer etik och mindre affärsmässighet i vården. Hon framhöll bland annat det fria vårdvalet som en mycket positiv reform. Alltså det som lett till ytterligare utarmning av vården i mer glest befolkade områden och som dessutom självklart är en viktig bakgrund till den ökade ekonomistyrning och administration som läkaruppropet nu protesterar emot.

Annonser

6 Responses to Läkaruppropet

  1. baccusblogg skriver:

    Socialdemokraterna förde in systemet, inte Alliansen.

    • Lars Bjurström skriver:

      Det beror nog väldigt mycket på vad som avses med ”systemet” men visst har Socialdemoraterna varit delaktiga. Vårdvalet som mer eller mindre kräver ett sofistikerat ekonomistyrsystem är väl helt klart en borgerlig ”innovation”. Men oavsett historien så hoppas jag att marknaden som modell för sjukvården snarast möjligt ersätts av system som har helt andra ideal och rättesnören.

  2. […] Läs mer: Läkartidningen , SR , DagensOpinion , Lars Bjurström […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: