Vi har hört det förut!

På DN-debatt idag förordar Sonny Modig (avgående VD i MKB) ytterligare avregleringar av bostadsmarknaden. Mer av samma recept som gällt för bostadspolitiken de senaste 20 åren (drygt). Nu är det regleringen av hyran som ske genom förhandlingar som är i skottgluggen. Fastighetsägarnas skulle givetvis tjäna miljarder på en sådan förändring så självklart finns det starka krafter bakom ett sånt förslag.

Men lika lite som tidigare avregleringar skulle Sonny Modigs förslag lösa de viktiga frågorna och de senaste 20 åren borde förskräcka. Genom avregleringar av bostadsmarknaden har bygg- och bostadsbranschen fått en allt större makt över byggandet och bostadspriserna. Det har lett till bostadsbrist och ökade bostadskostnader. Därför måste en bostadspolitik som utgår från de boendes intressen och villkor återskapas.

Framförallt har företagen kunnat utnyttja avregleringen vid byggande av bostadsrätter. Priset som tas ut för nybyggda bostadsrätter (i hela riket) har ökat med 150 procent under tiden 1998 – 2011. Konsumentprisindex har under samma tid ökat med 21 procent. På hyresmarknaden finns fortfarande en del regler, till exempel för hyressättningen, och prisökningen är därför lägre men har ändå under de här åren ökat med 84 procent.

En viktig effekt av avregleringen har varit att kommunerna och de kommunala bostadsföretagen har fått minskad roll och istället har nya former av bygg- och bostadsföretag byggts upp. Företagen har tillåtits styra marknaden och i den bristsituation som de manövrerat fram så har de bostadssökande kunnat pressas att betala allt högre priser. Och nu föreslår alltså Sonny Modig förändringar för att bostadskostnaderna ska öka ännu mer.

Och som vanligt är det intressant att granska vad som inte skrivs. Inte med ett ord tar Sonny Modig upp vad hans förslag skulle innebära för segregationen. Och inte på något sätt beskrivs hur högre hyror i de stora städernas mest centrala delar ska bidra till att det byggs fler bostäder.

Däremot tar Sonny Modig upp ”de betalningssvaga hushållen kommer inte in på bostadsmarknaden över huvud taget.” men han beskriver inte hur friare hyressättning skulle underlätta för de som är ”betalningssvaga” och det är lätt att förstå för de skulle drabbas ännu värre.

Jag påstår inte heller att dagens system fungerar bra men det beror i hög grad på de avregleringar som bygg- och bostadsbranschen drivit fram. Det behövs en ny bostadspolitik men redan på kort sikt kan flera förändringar göras.

 • Ta bort systemet med särskilda, sk presumtionshyror, i nyproduktionen. Nu när de varit i kraft några år så är det uppenbart att syftet var just att driva igenom en mer allmän hyreshöjning.
 • Kommunerna måste börja agera för att nya bostäder byggs till rimliga kostnader.
 • Sätt in resurser mot svarhandeln med hyreskontrakt.

Men på lite sikt krävs en större förändring av bostadspoltiken som bland annat innebär att hyreslägenheter får villkor som är mer likvärdiga med villabyggande och bostädsrättsbyggande. Troligen är det enklaste sättet att införa ett statligt investeringsbidrag. Kommunerna måste också återta en del av makten över byggandet – från bygg- och bostadsföretagen.

I slutet av förra året tog vi (Vänsterpartiet Gotland) ett material om bostadsfrågan som innehåller en hel del intressanta fakta och förslag. Du kan hitta materialet här: http://gotland.vansterpartiet.se/2012/11/23/bostadsbyggandet-har-havererat-ateruppratta-bostadspolitiken/

Annonser

5 Responses to Vi har hört det förut!

 1. Erik skriver:

  1. Tar man bort presumtionshyrorna kommer byggbolagen inte vara intresserade av att bygga hyresrätter överhuvudtaget. Då byggs det uteslutande bostadsrätter istället, där byggbolagen har säkra pengar.

  2. Kommunerna planerar noggrant så att bostäderna också ska leda till framtida skatteintäkter. Då är man knappast intresserad av att bygga ”billiga hyresrätter” till socfall, som ändå inte har råd att betala hyran. Det finns också intressen av att hålla uppe markpriset så att kommunen får så bra betalt som möjligt självklart, för kommunens skattebetalares bästa och väl.

  3. Resurser mot svarthandel fungerar aldrig fullt ut. Det enda som fungerar är rätt pris på hyran. Då slipper man alla problem med den svarta sektorn. Självklart ska det vara dyrare att bo där de flesta vill bo och billigare i förorten där det inte anses vara lika attraktivt hos hyresgästerna. Marknadsmässiga hyror kan också leda till att folk inte sitter på onödiga kontrakt, som dom ändå inte behöver bara för att det är billigt. Först då kan det börja bli lediga lägenheter att hyra i det befintliga beståndet.

  Det system du vill införa kommer bara att skydda dom som redan är inne på marknaden. Alla som behöver en bostad och har intresse av att bostäder faktiskt byggs kommer att förlora på det, eftersom det motverkar nyproduktion av bostäder i stort. Regleringar leder till brist. Simple as that.

  • Lars Bjurström skriver:

   När presumtionshyrorna infördes så beskrevs det som att det skulle vara möjligt att bygga nya bostäder utan att det skulle behöva påverka i det befintliga beståndet. Så fungerar det förstås och nu kommer därför kravet att hyrorna i de äldre husen ska anpassas till presumtionshyrorna. Dessutom ökade produktionspriserna snabbt när presumtionshyrorna infördes.
   En bättre modell är väl att behålla bruksvärdet och samtidigt bygga upp systemet så att det blir en kostadsutjämning mellan gammalt och nytt. En sådan klarar förstås allmännyttan och troligen är det på allmännyttan vi måste förlita oss om alla ska kunna få bra bostäder till rimliga kostnader.
   Kanske är det svårt att kämpa mot svarthandel men det gäller bostadsinbrott och fortkörning också men det betyder inte att vi gör det lagligt.

   • Erik skriver:

    Presumtionshyrorna ska man nog hålla för sig. Det är självklart att det oftast är dyrare när man bor i en nybyggd hyresrätt kontra en gammal. Precis som när man köper en bil är troligtvis den nyare bilen också den dyrare. Själv tycker jag att det är bra att det byggs nya hyresrätter i olika standard och lägen så att folk får välja en nivå som passar deras plånbok.

    Men sedan har vi det faktum att vissa lägen är populärare än andra, pga olika serviceutbud, närhet till kommunikationer etc. Detta vägs inte in ordentligt i ”bruksvärdeshyran” vilket i sin tur leder till att folk ogärna släpper sina kontrakt, eftersom dom vet att dom inte kommer att kunna få en ny likvärdig hyresrätt om dom lämnar tillbaka den till hyresmarknaden och därmed lämnar kön.

    Man kan alltså jämföra två olika hyreslägenheter prismässigt. Även om dom har olika ”bruksvärde”, kan dom ändå ha samma marknadshyra, eller så kan marknadshyran till och med vara högre även om lägenheten är äldre. (En sekelskiftesvåning med hög takhöjd jämfört mot en nyproducerad modern hyresrätt i närförort exempelvis).

   • Lars Bjurström skriver:

    Fast det är ju så att presumtionshyrorna inte löste den fråga de skulle lösa och nu har presumtionshyrorna sakta men säkert istället börja pressa hela hyressättningen uppåt. Bättre hade varit att ta itu med de orimliga priser som bygg- och bostadsföretagen tar ut.
    Det kan säkert diskuteras detaljer i hyressättningen men därifrån till ett system utan bruksvärdehyressättning är det förstås långt.
    Den stora frågan är givetvis om marknadskrafterna ska tillåtas styra alltmer av bostadspolitiken. Mer segregation och högre bostadskostnader kommer att bli effekten om marknadennska styra mer.

 2. Erik skriver:

  Presumtionshyror är en del som är viktig för nyproduktion av hyresrätter, men det finns mycket mer som behövs göras om man på allvar vill bygga ”billiga hyresrätter”, som exempelvis:

  * Se över tillgänglighetskraven med handikappanpassade badrum/ parkeringsgarage på bostäder till unga. Bara en del av beståndet skulle behöva detta.

  * Införa ungdomsbostäder med begränsade kontrakt för inkomstsvaga ungdomar/unga vuxna, likt studentlägenheter.

  * Sätta press på kommunerna att upprätta mark till just hyresrätter.

  * Förenkla plan och bygglagen och ta bort rätten till ständigt överklagande, som fördröjer tiden för byggandet. Bostäder behövs här och nu, då kan vi inte hålla på som vi gör idag.

  Det är frågan om någon politiker på allvar verkligen vill ta itu med bristen. Man kan ju höja skatterna och låta staten bygga, men då riskerar man att sänka bomarknaden. Sänker man bomarknaden kommer hela konsumtionen i samhället att minska och det i sin tur kommer att leda till högre arbetslöshet än vad vid redan har idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: