Regeringen backar in i framtiden

Under några veckor har regeringen försökt mata väljaropinionen med väl utvalda smakbitar som ingår i statsbudgeten för 2014, som i sin helhet blir offentlig idag. Det är nu väldigt tydligt att det är två huvudingredienserna i budgeten. Dels den moderata paradgrenen skattesänkningar, och då menar jag de gamla riktiga moderaterna, skattesänkningar som är utformade så de konsekvent ökar orättvisorna och de sociala spänningarna. Dels också ett antal förslag där de river upp en del av sina egna beslut och visar på vilken lös grund politiken har stått.

Finansministern, Anders Borg, skriver idag på DN-debatt om budgeten och väljer att lyfta fram att det finns ett väldigt begränsat reformutrymme och det är väl inte konstigt när den moderatledda regeringen istället valt att sänka skatterna med bortåt 150 miljarder. Alltså de statliga inkomsterna för 2014 är så mycket mindre än de varit utan alla de skattesänkningar som den moderatledda regeringen gjort till höginkomsttagare, till bolagen och för RUT- och ROT-avdrag, för att ta några exempel.

Men regeringens svar nu som tidigare är ytterligare skattesänkningar som precis som tidigare går till de som har mest. Dels jobbskatteavdraget som kostar 12 miljarder och dels höjs brytpunkt för statlig inkomstskatt som kostar 3 miljarder. Dessutom förstärks hushållens ekonomi med ytterligare 5 miljarder med bättre fördelningspolitisk profil.

Det är alltså de här 20 miljarderna som är regeringens framtidssatsning. De påstår sig helt enkelt mena att mer pengar till hushållen är bästa sättet att satsa på de viktiga framtidsjobben. Mer konsumtion ska ge fler jobb. Det är ett samband som stark kan ifrågasättas och alldeles klart är att samma miljarder skulle kunna ge betydligt fler jobb om de satsades på skolan, på vården, på omsorgen och på en förbättrad och mer miljöriktig infrastruktur.

I regeringens förslag finns några viktiga exempel på hur deras väldigt ekonomistiska tänkande har misslyckats. Med ekonomistiskt så menar jag den förenklade tanken att det går att locka och hota med pengar hit och dit och då ändrar man människors beteende. Regeringen föreslår ju nu att de starkt differentierade och orättvisa avgifterna till A-kassan tas tillbaka. Det var ett av regeringens första beslut och tanken var att de fackliga organisationerna skulle tvingas sänka sina lönekrav för att hålla nere avgifterna till A-kassan. Det fungerade förstås inte alls och nu backar regeringen.

Det andra exemplet är den så kallade SFI-bonusen som betalas till de som snabbt kunde lära sig svenska i SFI-undervisningen. Det är förstås helt andra omständigheter som styr detta och nu tas denna bonus bort.

Ett annat intressant exempel är att regeringen nu vill att skolan ska förbättras och undervisningen ska bli bättre genom att lärarnas tid för administration och dokumentation ska kunna minska. Det känns lite som en parodi eftersom den ökade administrationen är en följd av regeringens politik för ökat mätande och vägande i skolan och till ganska stor del också en följd av den ökade kontroll som är nödvändig när skolan har tillåtits privatiseras i allt högre grad.

Men trots mängder av exempel på hur Borgs (och andras?) förenklade sätt att tänka har misslyckats så fortsätter regeringen denna politik. Jag gissar att det beror på att det väl ansluter sig till Moderaternas paradgren: Skattesänkningar!

Budgetdebatten och debatten inför borde handla om vad vi ska ägna oss åt och vad vi ska konsumera. Är det mer prylar, kläder, restaurangbesök och resor som är viktigt? Eller är det viktigare med bra och trygga skolor och en högklassig och säker vård till alla? Svaret borde vara enkelt och då är inte lösningen skattesänkningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: