Stärk demokratin

Under de senaste åren har förslag om mer expertstyre i viktiga samhällsfrågor lanserats från olika håll och med ganska varierande motiv. Oberoende centralbank/riksbank är ju numera en allmänt (?) accepterad form av expertstyre av ett vitalt samhällsområde. Mer domstolsprövningar av innehållet i kommunala beslut är en annan form av mer expertstyre (jag bloggade om det igår). Förstatligande av sjukvård och skola, som förordas av flera partier, är i realiteten också en form av ökat expertstyre.

Därför är det väldigt glädjande när två professorer som är aktiva inom klimatforskningen starkt understryker behovet av demokratin som metod för att ta itu med den allvarliga klimatfrågan. De skriver om detta på DN-debatt idag och skriver bland annat ”Ytterst innebär ett engagemang för en demokratisk samhällsstyrning att acceptera att makten ligger hos folket, och inte hos de sakkunniga.”

Många fler borde läsa och fundera noggrant över innehållet i artikeln. Och det är viktigt att understryka att ingenstans i artikeln försöker professorerna Björn-Ola Linnér och Roger Pielke Jr tona ner varken problemet eller behovet av samhällsförändringar. Tyvärr, eller kanske snarare ganska förväntat, valde en företrädare för det ”klimatskeptiska” Stockholmsinitiativet att göra en sådan tolkning.

Jag är övertygad om att vi står behöver göra ganska stora samhällsförändringar för att klara klimathotet. Många av de förändringarna kommer att kräva bred uppslutning från alla (nästan alla) och det är knappast möjligt att genomföra utan en rejäl debatt och dialog där alla känner delaktighet därför är demokrati troligen också en bra metod att klara uppgiften.

Det finns goda möjligheter att ett mer resurshushållande samhälle också kan öka livskvalitén i många avseenden men vi ska inte blunda för att det också kan innebära en del nödvändiga uppoffringar. Om det blir nödvändigt med uppoffringar så är de troligen möjliga att klara med rimliga sociala konskevenser bara om alla är med och delar på detta. Ett system då de med fet plånbok ska kunna köpa sig fria kommer knappast att kunna fungera långsiktigt. Mer jämlikhet och mindre av ekonomiska styrmedel borde därför ingå i en framgångsrik klimat- och miljöpolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: