Undercover eller demokrati

Jag såg TV-programmet Undercover Boss för en stund sedan och för en vecka sedan. Ni kanske vet bättre än jag hur det är upplagt, alltså en hög chef utger sig för att vara praktikant/trainee eller nåt och kan hänga med på olika arbetsplatser och få insyn i ”hur det verkligen är”. Jag kanske bara missat hur man förklarar TV-kamerorna men helt (!) realistiskt känns det inte. Men ändå;

Chefen hittar förstås flera fantastiska medarbetare vars potential nu äntligen kan tas tillvara men också viktiga brister och förbättringsmöjligheter och upplösningen känns fantastiskt, nästan tårdrypande rentav. Vilka fantastiska chefer som finns!

Men hela upplägget och storyn bygger ju på att det finns starkt kontrollerade och hierarkiskt uppbyggda organisationer som blir bättre på undercover och kanske lite annan spionverksamhet. Jag tror dessvärre inte det är svårt att hitta dåligt fungerande hierarkier men det är väl inte med undercover som sådana defekter bäst kan åtgärdas. Kanske blir det lite kul och tårdrypande TV men det kan väl knappast vara livets mening att förse TV-producenter med märkliga företeelser.

Storyn är ju inte på nåt sätt ny. Hierarkiska och ibland rentav diktatoriska samhällen bäddar ju för den här typen av idéer och tänkande men på samhällsnivå har vi ändå inte nöjt oss med att kungen maskerar sig vart femte år och lyssnar på folkets sanna berättelse och det borde vi inte göra i företagen heller.

Den enda rimliga slutsatsen är förstås att riva hierarkierna. Att öka de anställdas möjlighet att påverka sin egen arbetssituation och därigenom också öka möjligheterna att ta tillvara de anställdas förmåga och idéer. Men dessvärre går utvecklingen till stor del åt rakt motsatt håll. Den centrala kontrollen ökar på många arbetsplatser, inte minst genom ”väl” utvecklade system för uppföljning av kontroll, kolla bara på vad som hänt i skolan. Genom hög arbetslöshet och allt otryggare anställningsförhållanden sprider sig tystnaden på många arbetsplatser och problem och brister kan fortsätta utan att någon vågar föra fram kritik.

Hellre demokrati än undercover alltså.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: