Organisationskonsult Baylan

Idag beskriver Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan (på DN-debatt) ett antal förslag som sägs förbättra den svenske skolan men handlar om organisation och fortbildning av skolornas ledningar. Det centrala budskapet är att skolan i hög grad hänger  på rektorerna.

Jag menar inte att rektorerna  är oviktiga men två frågor dyker upp.
1. Är det inte en märklig syn på en viktig verksamhet att det är chefen det hänger på. Socialdemokraternas rötter och historia har ju till stor del handlat om allas delaktighet och en alltmer vidgad demokrati. Länge inleddes partiprogrammet med orden ”Socialdemokratin vill omdana samhället så att demokratins ideal sätter sin prägel på hela samhällsordningen…”. Och under 90-talet pågick också ett arbete för en demokratisering av skolorna genom att inrätta styrelser med majoritet av elever (på gymnasieskolan) och av föräldrar (på grundskolan). I Baylans artikel idag hittar jag inte ordet demokrati.
2. Det är uppenbart statliga beslut som Baylan skriver om. Är det rimligt att staten, genom centrala beslut, så detaljerat ska styra den kommunala skolan?
Här kan du hitta Baylans inlägg:
http://www.dn.se/debatt/nytt-rektorsuppdrag-ger-tid-till-det-pedagogiska-arbetet/
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: