Yrvakna reaktioner på ”avslöjanden”

Det var inte några nyheter att friskolor försöker välja sina elever. Det var inte något ”avslöjande” som Uppdrag granskning gjorde i sitt program i onsdags. Uppdrag granskning visade hur tydligt en del friskolor missköter sig och hur öppet en del företrädare vågade uttala sina vidriga åsikter.

Friskolefrågan har ju inte heller precis saknat politisk uppmärksamhet men det har från de flesta partier varit en uppmärksamhet som präglats av feghet eller en så stark ideologisk övertygelse att man valt att se bort från viktiga fakta. (Jag har skrivit om detta på min blogg häromdagen).

Så sent som i maj kom en sexpartiöverenskommelse (M, FP, C, KD, MP och S) av ”Friskolekommittén”. Med tanke på den stora kritiska debatt som varit inom socialdemokratin var överenskommelsen väldigt förvånande och så här presenterade Socialdemokraterna den själva: http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Friskolekommitens-resultat/ Läget in friskolefrågan var ju så att det borde funnits möjligheter att pressa fram en reträtt från de borgerliga partierna, åtminstone på några punkter men praktiskt taget inget av detta fanns med.

Men nu kommer en reaktion från Stefan Löfven på ett TV-program och han för nu fram nya idéer och krav som kanske rentav skulle kunna få viss betydelse om de genomfördes. I DN idag kräver Löfven att kommunerna ska sköta ansökningar och köer till alla skolor. Det ändrar inte hela systemet men skulle kanske vara ett steg mot de allra värsta avarterna. Frågan är förstås varför det här förslaget inte drevs i friskolekommittén? Är det bara ett starkt opinionstryck som kan driva på den socialdemokratiska i den här frågan? Finns det ingen egen övertygelse för att minska segregation och diskriminering?

Att Jan Björklund nu också måste stödja ett förslag som är betydligt mer långtgående än som tidigare varit aktuellt understryker väl bara hur lite de politiskt ansvariga har försökt att känna till och dessutom att regeringen just nu är väldigt pressade av friskolefrågan.

Men det vi nu sett och det som framgått av massor med tidigare underlag visar hur fel idén med friskolor och ett skolval som försöker konstruera nån sorts marknad. Därför räcker det inte bara med några små förändringar för att täppa till de värsta kryphålen och få bort de värsta avarterna. Hela systemet måste byggas om, baserat på helt andra idéer.  Jo jag har bloggat om detta tidigare, bland annat:

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2013/10/30/med-segregation-som-ide/

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2013/05/23/det-bidde-inte-ens-en-tumme/

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2010/04/10/segregation-som-ide/

Lärarnas Nyheter har också uppmärksammat Löfvens hastigt påkomna förslag.

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2013/11/01/s-vill-kommunerna-skoter-friskolornas-antagning

One Response to Yrvakna reaktioner på ”avslöjanden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: