Ideella föreningar ska vara ideella

DN debatt har idag en viktig och intressant artikel om hur ideella föreningar alltmer behandlas som företag. Det är sju företrädare för olika ideella organisationer som har skrivit artikeln.

Det är en mycket viktig diskussion och det är lätt att se hur föreningslivet har förändrats. Mer i vissa typer av föreningar och kanske ganska lite i andra delar av föreningsrörelsen. Artikeln är skriven framförallt för att framföra kritik mot olika statliga instansers agerande som anses försvåra föreningsarbetet och därmed tvinga föreningar att bli en del av marknaden.

Föreningsföreträdarna varnar starkt för en marknadsanpassning och skriver: ”Ska ideella föreningar tvingas ge sig ut på en marknad och konkurrera med privata företag utan att någon hänsyn tas till våra speciella förutsättningar rycks grunden för oss bort.”  Jag tror att de har väldigt rätt men frågan är om staten är den enda adressaten för deras oro och kritik.

Det är tyvärr lätt att peka på exempel där föreningar snarast gått före i ett mer marknadsmässigt agerande och ibland lånat ut sig till mycket tveksamma syften. Åtminstone syften som stämmer dåligt med artikelförfattarnas egen definition på föreningarna som de beskriver som ”allmännyttiga ideella föreningar”.

Idrottsrörelsen har ju på flera områden lett en utveckling där marknadskrafterna tillåtits slå igenom starkt. Titta bara på löner och andra villkor för elitidrottare, och med elit är det inte bara världselit utan många lagidrottare har mycket höga löner även i divisioner under den högsta. Delvis kan detta sägas vara en spegling av hela samhället men idrotten har många gånger gått före och längre och det kanske är än tydligare på själva arrangemangen.

Där har VIP-loger, som var ett främmande inslag för några decennier sedan, tillkommit. Där har idrottsföreningar gått samman (eller själva) drivit fram servering av alkohol i sammanhang och i miljöer som inte var tillåtet så sent som på 90-talet.

Inom en stor del av föreningsverksamheten har också kostnaderna för deltagande stuckit iväg rejält. Det är resor och utrustning som kostar och som på ett eller sätt betalas av deltagarna och deras föräldrar. Ideellt föreningsdeltagande är idag långtifrån en medlemsavgift som en gång i tiden var nästan symbolisk och som därmed gav möjlighet till en bra verksamhet. Givetvis skulle större offentliga bidrag och annat stöd kunna minska deltagarnas kostnad men föreningarna borde varit mycket mer restriktiva att släppa iväg kostnadsnivån.

Det började kanske med sponsringen och sedan dess har stora delar av föreningsrörelsen anpassat sig efter marknadens krav. Det kanske är dags att ordentligt börja diskutera både statens, kommunernas och föreningarnas egen inriktning så att vi kan upprätthålla den viktiga ideella sektorn.

En formulering i artikeln, som var hämtad från Konsumentverket fick mig att tänka på Håkan Juholts ganska nyligen inlämnade riksdagsmotion. Artikeln beskriver att Konsumentverket menar ”att medlemskapet är att betrakta som ett kund/leverantörsförhållande och likställer därmed den ideella föreningen i Friskis & Svettis med privata gymägare”. Håkan Juholt har i sin motion föreslagit att begreppet ”kund” inte ska användas i skattefinansierad välfärdsverksamhet. Juholt menar att vi ska betraktas som medborgare.

Annonser

4 Responses to Ideella föreningar ska vara ideella

 1. […] Ideella föreningar ska vara ideella […]

 2. anne skaner skriver:

  vill bara säga att det inte bara handlar om idrottsföreningar där det ibland finns gränsproblem, men överhuvudtaget betraktas det ideella föreningslivet som en förlängd arm till mydigheter o samhälle. Det idella föreningslivet förutsätts att driva verksamhet som tidigare sköttes av samhället till inga pengar alls. så det är dags att diskutera.

 3. Magnus Eriksson skriver:

  Håller med dig om att det är en viktig och intressant fråga som måste diskuteras, och jag är glad att den tas upp.
  Skulle vara intressant om du skrev om hur du tror att en förändring eller kanske ev. bromsning av problemet skulle ske samt tog upp vad föreningar som driver utvecklingen ser för fördelar med att bli allt mer lika företag!?

  Ang. idrottares löner så är det klart att det eskalerat men redan för 2000 år sedan när grekerna tävlade så var det liknande, där vinnarna avbildades som gudar och samhället gav dem mat och hushåll. Man kan säga att dåtidens idrottsstjärnor var ekonomiskt oberoende precis som nu.
  Det skrämmande idag tycker jag dock är övergångssummor för spelare, och att många av klubbarna blöder ekonomiskt men samtidigt får igenom dessa mångmiljonövergångar.

  Ser vi till svensk idrott är bevarandet av 51%-regeln en viktig faktor, så länge den finns kvar har vi en demokrati i våra föreningar.
  Även om jag anser att den demokratin är hotad på sina sätt, vilket jag också skrev en krönika om för ett par dagar sedan.

  Frågan som medlem i en förening idag är:
  Är jag en medlem eller är jag en kund?
  Och i den frågan ligger också en underfråga i ”vad vill jag vara?”

  Du och jag står en bit ifrån varandra rent politiskt, men det här var bra och i frågan om svensk idrott är eran sida just nu betydligt starkare. Fortsätt så!

 4. Leif Landén skriver:

  Hej Lars
  Bra blogg inlägg, tänkte vinkla till det lite. När den ideella förening går över och blir aktiebolag eller är kvar som ideella föreningen vad händer med den offentliga upphandlingen. Vi tar ett exempel förening A bygger sin egen konstgräs arena för 7 miljoner för sin egen senior och ungdoms verksamhet. Föreningen konstatera att beläggning på konstgräs arena är bra 60 %. Föreningen säger åt kommun att hyra övriga 40 %, men kommun säger nej för att de har egna anläggningar samt skall bygga nya. Kommer då den förening A att om bilda sig till aktiebolag och göra en överklaga mot kommun att kommun har startat en konkurrerad verksamhet mot det privata näringslivet genom att bygga egna anläggningar av konstgräs. Vi får se fortsättning följer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: