Inte bara PISA

För Björklund måste det förstås vara ett enormt bakslag att PISA:s kunskapsmätningar pekar på sjunkande resultat. Ingen annan skolminister har ju så starkt betonat att skolan ska ägna sig åt just det som PISA mäter. Och Björklund har själv sagt att han reformering av skolan har syftat till att nå bättre resultat i just det som PISA mäter.

Tyvärr har alltför många andra också hängt på de mätningar och den inriktning som Björklund påstått sig ha. Debatten har därför kommit att handla mycket om huruvida Björklund medel har varit rätt urformade och nu kan han väl knappast själv tro på att han valt väg.

Framförallt har Björklund och hela borgerligheten missat att en bra skola måste vara bra för alla. Istället har det varit valfrihetssystem och elitssatsningar som fått ökat utrymme och givetvis mätningar och kontroller. Fiaskot är monumentalt. Kanske finns det några som skulle vara beredda att svälja en del av de beska piller som Björklund tvingat på skolan om medicinen hade någon positiv effekt. Prov och kontroller är väl ingen som önskar men kanske om det ger något positivt men när det helt uteblir så är det förstås ett viktigt läge för en radikal omprövning.

En mycket ingrediens i en sådan omprövning måste då också vara själva fundamentet för Björklunds syn på skolan. Jag menar då betoningen av mätande och kontrollerande som tyvärr hade börjat redan innan Björklund trädde till.

Jag klipper direkt några rader från Sveriges Radios hemsida (igår):

”Skolan sysslar med korvstoppning och skapar sedan specialgrupper för de som inte klarar tempot visar ny forskning. Den stora bristen är att lärarna inte skapar lust hos eleverna, enligt docent Joanna Giota som på uppdrag av Skolverket sammanställt den kunskap som finns på området.”

Jag anser nog att det här är en minst lika förödande kritik mot den svenska skolan som PISA-resultatet. Framförallt finns förstås riskerna på lång sikt och på vad skolan gör med och för de elever som presterar mindre bra. Jag ska medge att jag ännu inte läst Johanna Giota rapport, det är därför jag klipper några rader från Sveriges Radion, men bilder stämmer ju väl med effekter som kan förväntas av den skolpolitik som Björklund har lyckats genomdriva.

Det borde vara slut på elitsatsningar, skolval, företagsvinster och allt mätande och kontrollerande. Nu kanske det går att hoppas att jämlikhet, demokrati, kreativitet och lust att lära kan få en plats i skolan. Och givetvis en vilja att betala skatt så att skolan och andra viktiga verksamheter ges bra förutssättningar.

Många uppmärksammar PISA-mätningen idag. Hoppas leder debatten vidare:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-samst-i-klassen/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/pisa-studien-sveriges-skola-samst-i-norden_8786376.svd?sidan=1

http://www.expressen.se/nyheter/svenska-skolan-rasar-i-stor-jamforelse/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/live/1/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5722035

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: