Öka det lokala inflytandet

En amerikansk studie visar att alkoholskadorna kan påverkas mycket genom en medveten politik där alkoholintressena inte tillåts styra utan reglerna ska användas för att skydda mot missbruk och överkonsumtion. DN skriver om detta på ledarplats idag.

Det är en viktig diskussion, på flera sätt, som DN tar upp idag. De tidigare ganska tvärsäkra påståenden som alkoholforskningen tidigare haft har ju börjat ifrågasättas den senaste tiden mer än tidigare. Sambanden mellan tillgänglighet, totalkonsumtion och alkoholskador har legat till grund för den svenska alkoholpolitiken men samtidigt har EU:s starkt kommersiella syn på alkoholförsäljning tvingat fram en påtaglig uppluckring av alkoholpolitiken.

Effekterna av den liberaliserade alkoholpolitiken som tvingades fram av EU-inträdet innebar också en stor ökning av alkoholkonsumtionen. Men trots fortsatt liberalisering har alkoholkonsumtionen de senaste åren minskat något och det har gjort att de samband som ansetts sanna ifrågasatts. Givetvis är detta ett område som påverkas av många faktorer i samhället och där alkoholpolitik i lite snävare mening bara är en faktor.

I den amerikanska studien har det (troligen) varit möjligt att studera just alkoholpolitiken påverkan genom att delstaterna har olika regler och metoder. Sverige är förstås litet i förhållande till USA och även i förhållande till många delstater men själva tanken att kunna jämföra olika metoder är ändå intressant. Jag påstår inte att just alkoholområdet är särskilt intressant och att vi därför ska kunna ge kommunerna hur stort beslutsutrymme som helst men hela tanken visar ett viktigt värde av den mångfald som ett lokalt beslutsfattande kan ge.

Jag har tidigare några gånger pekat på hur bland annat Ekot (P 1) när de beskriver att kommuner har valt olika lösningar också gör just detta till ett problem. Och det senaste årets krav på ökad statlig styrning inom skola och sjukvård är andra exempel på en debatt som ifrågasätter det lokala inflytandet och bestämmanderätten.

Jag är övertygad om att en stark lokal demokrati stärker demokratin både genom sin närhet till de berörda men också genom att beslutsfattandet kan bli effektivare. Dessutom är det så att de variationer i lösningar som det lokala beslutsfattandet innebär ökar vår samlade kunskap och förbättrar våra möjligheter att göra samhället bättre.

 

En tidigare blogg om Ekot och kommunerna

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2010/01/05/varfor-bara-en-timme/

Annonser

One Response to Öka det lokala inflytandet

  1. Leif Landén skriver:

    Hej Lars
    Redan 1999 så antog fullmäktige i Örebro ett program som heter Medborgarnas Örebro. Vi var mogna då och vi är det nu! Jag det är något som hindra oss från att stärka den lokala demokratin, vet inte riktigt vad det beror på. Är det så att dagens styrande 70-80 talisterna inte vill eller vågar stärka den lokala demokratin utan det är så att man klara av detta med ”medborgar förslag till fullmäktige” i stället. Det skulle vara intressant och ställa fråga till förra kommunalrådet Jonny Andersson som var den som driv igenom programmet i Örebro varför det lokala demokratin inte har förstärks och utvecklas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: