Marknadsförespråkarna på offensiven.

De senaste 20 åren ökade marknadsinslag på bostadsområdet borde väl mana till lite eftertanke. Stora kostnadsökningar. Bostadsbrist. Ökad segregation. Rekordbelånade hushåll. Så ser ju facit ut efter 20 år av statliga (och kommunala) avregleringar och där marknadskrafterna istället har fått ökat spelutrymme.

Ett belysande exempel på vad mer marknadsmekanismer inneburit är ”utvecklingen” av produktionskostnaderna. Starkast genomslag har detta fått när det gäller byggande av bostadrätter och det går också tydligt att avläsa i SCB:s statistik. 1998 var kostnaden/slutpriset för hyresrätter och bostadsrätter på samma nivå men sedan dess har produktionskostnaderna för bostadsrätter ökat med 150 procent och för hyresrätter är ökningen 87 procent. (Under samma tid ökade KPI med 21 procent).

Statistiken avlivar också myten om att det statliga investeringsstödet hamnade i fel fickor. När Reinfeldts regering, som en av sina första åtgärder 2006, avskaffade investeringsstödet så påstods från borgerligt håll just detta. Därför skulle (enligt regeringen) priserna sjunka när investeringsstödet avskaffades, men det blev precis tvärtom – prisökningen blev större än tidigare.

SCB har mycket och bra statistik som visar kostnadsutvecklingen för nyproducerade bostäder, egentligen är det priserna som visas eftersom ingen vet hur företagens kostnader egentligen ser ut.

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Boende-byggande-och-bebyggelse/Byggnadskostnader/Priser-for-nyproducerade-bostader/

Men trots haveriet som beror på ökade marknadsinslag så kommer nu, igen, ytterligare förslag på avregleringar. Det är fastighetsägarnas organisation som har riggat en så kallad bokriskommission så förslagen är förstås helt logiska. Fastighetsägarna kommer att tjäna miljarder på ”kommissionens” förslag att införa marknadshyror.

Förslagen, enligt DN, går ut på att minska hyresgästerna position och öka hyrorna, att minska kommunernas inflytande och att minska statens inflytande. Mer makt åt företagen helt enkelt! Visst är det uppenbart att det är en partsinlaga men det är ändå viktigt att vänstern nu på allvar formulerar en samlad och genomtänkt bostadspolitik.

Jag är övertygad om att en genomtänkt bostadspolitik är viktig om vi ska bygga ett samhälle för alla, utan stora orättvisor och utan segregation i boende och skola. Under lång tid fanns också tydliga krav för att förhindra att alltför dåliga bostäder byggdes och hyrdes ut. För att klara kraven krävdes att nya bostäder var åtminstone 35 kvadratmeter. Nu krymper ambitionen kraftigt och häromdagen annonserades ut en ”bostad” på 2,7 kvadratmeter – kanske var det ett skämt men ytor på lång under 20 kvadratmeter blir allt vanligare. Anpassningen till en verklig låglönearbetsmarknad är i full fart.

Bostadspolitiken måste utmana marknadskrafterna. En demokratisk planering måste ta över marknadskrafternas spel med våra bostäder och boendekostnader. Den demokratiska planeringen måste syfta till att bygga samhällen och städer och inte ”bara” bostäder. Nya områden måste ges sådana kvaliteter och sånt innehåll att de uppfattas som lika attraktiva som de gamla innerstäderna. Tyvärr har kommunernas planeringsambitioner kraftigt minskat och nya områden är inte alltid ens försedda med den mest grundläggande offentliga servicen, så som skola och förskola. Det är delvis också en effekt av de så kallade fria valen som gör att alla kommuner, särskilt Stockholm, inte ser som sin självklara uppgift att planera hela servicen.

Och bostadspolitiken måste också innehålla ett direkt produktionsstöd till byggande av nya bostäder.

Jag har skrivit om marknadshyror tidigare:

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2013/11/13/cynismen-pa-boverket/

http://gotland.vansterpartiet.se/2012/12/29/avsloja-bluffen-medmarknadshyror/

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2013/09/25/nu-kommer-marknadshyror-3/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: