Ett djävla oskick!

Den så kallade Nybyggarkommissionen skriver idag på DN-debatt. Där presenterar de en del av sina förslag men som flera gånger tidigare är inte hela deras förslag offentligt och tillgängligt ännu. Det är ett djävla oskick att skriva om ett färdigt förslag men inte ge full tillgång till förslaget. Det ska tydligen överlämnas i eftermiddag på nån sorts presstillställning och kanske blir det därefter tillgängligt och möjligt att fullt ut diskutera.

Tidningarnas debattsidor borde inte vara öppna för den här typen av debattartiklar förrän hela förslaget kan granskas. Det är tre företag i byggbranschen som har köpt in tre tidigare politiskt verksamma, bland annat en tidigare statsminister. Det verkar som om uppdragsgivarna haft goda möjligheter att påverka slutresultatet – men jag har förstås ännu bara läst artikeln i DN.

Det finns en del förslag som förtjänar stöd, till exempel någon sorts återinförande av fastighetsskatt, även om det i sig knappast ökar tillgången på bostäder.

Men i huvudsak bygger förslagen på en fortsättning av den avreglering som Bildt-regeringen började genomföra för cirka 20 år sen. En avreglering som lett till bostadsbrist, höga kostnader för nya hus och starkt ökad boendesegregation. I förslaget från ”kommissionen” så är det svårt att se något förslag som i grunden tar itu med detta, snarare tvärtom.

Kommissionens förslag verkar bygga på att markspekulationen ska tillåtas öka, det gillar säkert uppdragsgivarna. Jag menar framförallt förslaget om ”sänkt planrisk” som uppenbarligen ska öka markägarnas makt mot kommunerna. Jag anser att utvecklingen borde gå åt andra hållet. Återinför taken att bostadsbyggandet ska göras på mark som anvisas av kommunen. Då kan markpriserna kanske hållas nere och framförallt kan kraven på de som ska bygga husen ställas högre, till exempel för att hålla nere byggkostnaderna – men ett sånt förslag skulle nog inte ”kommissionens” uppdragsgivare ha gillat.

Jag tror faktiskt att markpolitiken och därmed makten över vilket byggande som ska ske är en av nycklarna till en annan bostadspolitik. Sedan avregleringen, bland annat av markpolitiken, har makten flyttats till de stora bygg- och bostadsföretagen. Det är egentligen tidigare byggföretag som numera har ganska lite egen byggverksamhet utan istället lever på att ”skära emellan”. De äger marken och säljer de färdiga bostäderna – så dyrt som möjligt…förstås. Det är inte alls säkert att lägre byggkostnader skulle påverka slutpriset utan hamna i mellanfickan.

Jag förstod också, av en intervju som gjorde i P 1, att hyrorna i de mest attraktiva områdena ska höjas. Det framgår väl av förslaget som visas senare idag men jag antar att ”kommissionens” uppdragsgivare gillar ett sånt förslag så det är säkert med. Hur många fler bostäder kommer att byggas om hyrorna i befintliga bostäder höjs? Hur många fler miljarder kommer fastighetsägarna att tjäna?

Ursäkta tjatet – jag har ju skrivit om detta tidigare, till exempel:

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2014/01/03/avregleringen-kostar-pengar/

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2013/11/24/mer-marknad-har-okat-problemen/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: