Privatisera inte kommunerna

Den tidigare borgerliga majoriteten på Gotland drev igenom nån sorts konkurrensprogram för kommunala verksamheter. Jag tycker hela idén är fel och för några veckor sedan redovisades en del av vad som hänt. Upphandlingarna har till stor del hanterats av regionens serviceförvaltning och det är deras rapport som nu kommit till regionstyrelsen.

Det är till stora delar en läsning som borde göra även den mest inbitna konkurrenskramare tveksam. Försöken att få in anbud har kostat stora pengar och inte sällan har inga anbud alls inkommit. Pengar i sjön på sätt och vis, men kanske inte, om den kunskapen används på rätt. Slutsatsen borde förstås vara att det är en dålig idé och insatserna bör istället inriktas på att stödja och utveckla de verksamheter som regionen själv bedriver. Gotlands Folkblad skriver om detta idag.

Tyvärr verkar inte den slutsatsen självklar och enligt Radio Gotland finns nu ett förslag att upphandla några stora måltidsverkssamheter i Visby. Lite svårt är det ändå att förstå. Erfarenheterna från många privatiseringar är ju mycket dåliga och serviceförvaltningen pekar ju också på de stora kostnaderna med klent ekonomiskt resultat.

Bakom konkurrensidéerna finns ju en nedslående människosyn som leder till att människor och verksamheter utvecklas bäst under hot. Dessutom är det fel signal till stora viktiga verksamheter som borde ses som en integrerad del av skolan och förskolan. Lägg ner privatiseringstankarna!

PS: Radio Gotland har ändrat text och rubrik i den text på deras hemsida som jag länkat till. När jag skrev mitt inlägg, ca 12.15 idag, fanns en text som hävdade att finns ett förslag om att gå ut med anbud på två stora skolkök i Visby. Lite besynnerligt att det inte framgår att de ändrat texten men så är det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: