Sämre villkor i privat omsorg

Kommunal kan nu redovisa att deras medlemmar har klart sämre villkor i privat omsorg än i den kommunala. Det gäller både löner och andra villkor. Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, skriver om detta i Svd idag.

Hon redovisar där att i de privata verksamheterna gäller lägre löner och större löneskillnader. Är det nån som blir förvånad? Troligen inte. Och det är väl ingen som tycker att undersköterskor och annan vårdpersonal som är anställda i kommunerna har för höga löner. Tvärtom så borde villkoren också i kommuner och landsting förbättras avsevärt.

Det här är en viktig aspekt av privatiseringen eftersom det är en logisk följd av vinstintressenas intåg. Men frågan som bör ställas är ändå varför detta inte uppmärksammats tillräckligt tidigare. Jag tror det finns flera svar. En är att de privata verksamheterna började ganska försiktigt och girigheten visar sig tydligare när de fått fotfäste. Det är en viktig lärdom som vi kan dra också av andra privatiseringar och avregleringar. Det kan ta lite tid innan privatiseringens verkliga natur visar sig.

Dessutom genomfördes en hel del privatiseringar när konkurrensen hyllades som lösning på nästan alla samhällsfrågor. Det fanns också fackliga organisationer som trodde att konkurrensen skulle gynna deras medlemmar. Men de enda som fick lönefördelar var väl Vd:ar, finanschefer och kanske några chefer till.

En förklaring finns nog också att finna i kommunernas och landstingens förmåga att vara goda arbetsgivare. Här finns en viktig uppgift och utmaning.

2 Responses to Sämre villkor i privat omsorg

  1. Fredrik Sjölin skriver:

    Tvärtom så borde villkoren också i kommuner och landsting förbättras avsevärt???

    Varför gjordes inte det under tiden som S styrde och V var stödparti?

    • Lars Bjurström skriver:

      Mycket bra fråga. Jag tänker inte försvara det och jag har heller aldrig försökt påstå de dåliga villkoren inträffat under de senaste mandatperioderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: