Ja till återförstatligande!

Riksbanken har finansierat en undersökning om ”svenska folkets” åsikter om avregleringar och privatiseringar. Beskedet är ganska tydligt: De avregleringar och privatiseringar som genomförts har inte stöd av de som svarat på undersökningen. Särskilt tydligt är det när det gäller järnvägen, där vill 70 procent ha ett återförstatligande.

Undersökningen beskrivs idag på DN-debatt och artikelförfattarna tycks inte riktigt vilja dra samma slutsats som jag men det beror mer på att de poängterar svaren på en del andra frågor. Möjligen borde jag sluta inlägget här eftersom undersökningen i sin helhet inte finns att läsa och dessutom är svarsfrekvensen så låg som 57 procent.

Men några ytterligare kommentarer ändå.

En del frågor är handlar om genomförda privatiseringar och andra om tänkbara privatiseringar. Det finns allmänt ställda frågor och en del mer konkreta. Jag väljer att tycka att svaren på de mest konkreta frågorna om hur utfallet blivit är de mest genomtänkta, där finns ju en tydlig bild. Och där är kritiken stark men samtidigt tycks det finnas ett visst stöd för nya avregleringar för hyressättning och alkoholförsäljning.

Men det finns en tydligt kritisk opinion när det gäller avregleringen av järnvägen, utförsäljningen av apoteken och vinster i sjukvården. När det gäller elavregleringen och telekombranschen är frågorna mer allmänt ställda och där dominerar svar som är positiva. Samtidigt påverkas säkerligen svaren av att elpriserna just de senaste åren gått ner lite, efter många års stora höjningar, liksom de påverkas av järnvägens bedrövliga underhåll som tycks kulminerat just sista året.

Jag skulle vilja dra två slutssatser av artikeln i DN. För det första finns det anledning att vara kritisk till den här typen av undersökningar. De ganska motsägelsefulla svaren understryker det. För det andra så kommer detta att vara ett av de stora politiska slagfälten de närmaste åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: