Rätt riktning men för lite

Idag presenterar regeringen hela sin budget. Den innebär viktiga förändringar av den ekonomiska politiken och det går att se att Vänsterpartiet haft en del påverkan.

  • Mer satsningar på äldreomsorg, skola och sjukvård finns i budgeten. De två miljarderna till äldreomsorgen innebär nästan 50 fler anställda i äldreomsorgen här på Gotland.
  • En omläggning av arbetsmarknadspolitiken finns där. A-kassan höjs och Fas 3 försvinner.
  • Lite rättvisare skatter.
  • Klimatinvesteringar…finns med.
  • Föräldraförsäkringen blir mer jämställd.
  • Underhållstödet höjs med 300 kronor i månaden och det är viktigt för många.

Men väldigt mycket återstår förstås för att visa att en ny regering gör verklig skillnad. Enligt regeringens egen prognos, som brukar vara ganska optimistisk, så kommer arbetslösheten att ligga kvar över 6 procent under hela mandatperioden. Det betyder bland annat att utnyttjandet av framförallt unga kommer att kunna fortsätta om inte andra kraftfulla insatser sätts in

Igår visade Uppdrag granskning (SVT) hur unga pressa och utnyttjas med arbetsförhållanden som skulle varit otänkbara i Sverige för 15 år sedan. Oreglerade arbetstider, usla löner, tystnadsplikt och otrygga anställningsförhållanden har snabbt blivit verklighet för flera hundra tusen på den svenska arbetsmarknaden.

Troligen har den negativa förändringen av arbetsmarknaden gått så långt att ordentliga insatser borde göras omgående. Kollektivavtalsmodellen är ett bra instrument bland annat för den mobiliserar ett fackligt arbete som är nödvändigt för att långsiktigt slå vakt om acceptabla villkor. Men kanske behövs något nytt lagligt eller annat offentligt stöd för det fackliga arbetet som under en följd av år försvagats, åtminstone bland de grupper som har den mest utsatta situationen på arbetsmarknaden.

 

Här går det att läsa mer om budgeten

http://www.dn.se/debatt/vi-satsar-en-extra-miljard-2015-pa-forbattrad-sjukvard/

 

http://www.regeringen.se/sb/d/19333/a/248610

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: