Viktig debatt om makten!

Vem har tagit makten när partier och folkrörelser har tappat i styrka? Det tycker jag är den viktiga fråga som borde debatteras mer, mycket mer.

Bo Rothstein tar upp, bland annat detta i en artikel på DN-debatt och antyder också svaren i sin artikel. Lobbyister förstås, eller rättare sagt de som kan betala lobbyister. Och förstås har det skett en allmän försvagning av gemensamma beslut för allas bästa. Istället har individuella beslut för den enskildes bästa tagit över alltmer av hur vi ska klara miljöfrågor och välfärd. Marknadens principer har blivit alltmer dominerande.

Rothstein väljer i sin artikel att beskriva utvecklingen från 1990 då maktutredningen la fram sitt betänkande. Lite intressant är det, väl, att mycket av den problematiska samhällsutvecklingen tog fart då. Då menar jag inte bara ut maktsynpunkt. Jag tänker mer på arbetslöshet, ekonomisk fördelning, regionala skillnader och känslan av att leva i ett samhälle där välfärd och trygghet fungerar.

Artikeln gör förstås inte nåt anspråk på att vara heltäckande och Rothsteins poäng är ju att mer forskning behövs. Men en tydlig tendens som behöver framhållas är företagens egen opinionsbildning och då menar jag inte läkemedelsindustrins eller energibranschens aktiviteter inom läkemedels- och energifrågor. Jag tänker mer på när stora revisionsföretag gör omfattande kartläggningar av hur skolan fungerar och vad som kan göras för att förbättra utbildningsväsendet. Det är förstås svårt att invända mot sådana debattinlägg men samtidigt har folkrörelser och kommuner utarmats på resurser och debatten styrs därmed alltmer av de som har de ekonomiska möjligheterna, till exempel revisionsföretag som i hög grad lever på offentliga beställningar.

Numera verkar det dessutom finnas en inställning att politiska partier inte ska ägna sig åt mer diskussioner och undersökningar om samhällsproblem och vilka alternativa lösningar som finns. Det ska snarare överlåtas åt massmedia och forskningen. Självklart har massmedia och forskningen oerhört viktiga uppgifter men inte uppgifter som de ska ha monopol på. Partiernas roll som val- och maktapparater måste breddas!

Den ökade uppslutningen bakom marknadslösningar har också lett till en lagstiftning som alltmer begränsar kommunernas möjligheter att agera. Och alltmer av kommunernas beslut hamnar i domstolar. Jag är övertygad om att det bidrar till en känsla av att demokratiska beslut inte längre är så mycket värda. Just detta är jag säker på har ingått i en medveten strategi att nedmontera det demokratiska inflytande.

Mycket borde diskuteras!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: