Arbetslösheten har medvetet drivits upp

Nån gång i mitten av 70-talet hörde jag den tidigare LO-ekonomen PO Edin säga att det effektrivaste sättet att kväsa fackföreningsrörelsen var att driva upp arbetslösheten. Därför, menade Edin, att låg arbetslöshet var mycket viktigt för att alla ska ha rimliga arbetsvillkor. Vi kan nu lätt se att han hade rätt!

Givetvis är den höga arbetslösheten ett resultat av en medveten politik och den har förstås starkt bidragit till ökade orättvisor, ökad otrygghet och en kraftig försämring av arbetsvillkoren för de, ganska många, få betala mest för det som flexibilitet.

Och när Staffan Ingves bedyrar att riksbankens senaste räntesänkning, från 0,25 % till 0 %, kommer att öka den ekonomiska aktiviteten så är det någon annan han hoppas på, för inte ens han kan väl tro på det. Och det är förstås så att riksbankens arsenal har varit uttömd sedan något år. Riksbanken prioriterade också hög arbetslöshet högt! Det är statens budget som kan ändra nåt! DN:s huvudledare idag beskriver detta bra.

Det finns ljuspunkter i regeringens budgetproposition men någon radikal omläggning av den ekonomiska politiken är det inte. Snarare tvärtom, finansministern har kraftigt betonat att den ekonomiska politiken ligger fast även om det kommer att ta lite längre tid att få överskott i statens budget.

Men någon mer allmän konsumtionsstimulans känns ju inte heller som rätt sätt att vända utvecklingen och få fler i arbete. Dels fungerar det ganska dåligt men det är väl inte heller ökad konsumtion som ska vara svaret på våra framtidsutmaningar. Kanske några fler riktade insatser för att hushåll med svag ekonomi kan få lite större utrymme, höjningarna av A-kassan och underhållsstödet är bra, men framförallt måste mycket större satsningar på riktiga omställningsåtgärder göras.

Nu blir jag tjatig – det handlar om rätt infrastruktursatsningar, förnybar energi och att förbättra bostäder för minskad energiförbrukning. Och kom gärna med fler förslag. Jag tror att det skulle kunna gå att utveckla reparation och service att sånt som vi idag betraktar som förbrukningsvaror men här krävs i så fall ett ganska radikalt omtänkande.

Apropå tjatig, så har jag skrivit om riksbanken och penningpolitiken flera gånger tidigare.

 

 

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2013/12/21/rantevapnet-alltfor-trubbigt/

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2013/11/08/rantepolitik-racker-inte/

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2012/08/09/demokrati-ar-losningen-pa-euro-krisen/

https://larsbjurstrom.wordpress.com/2014/10/19/konjunkturpolitik-behovs/

2 Responses to Arbetslösheten har medvetet drivits upp

  1. best resume writers for teachers

    Arbetslösheten har medvetet drivits upp | Lars Bjurströms blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: