”Ingen vill ha nyval”

Diskussionen och spekulationerna fortsätter om vad som kan hända när riksdagen ska rösta om budgeten. Bakgrunden är förstås ett trixigt parlamentariskt läge men den huvudsakliga bedömningen av ”politiska kommentatorer” verkar ändå vara att det inte kommer att bli nyval (eg. ”extraval”).

Skälen som anges är att inget parti verkar ha intresse av ett nytt val! Det borde väl vara självklart att de partier som förlorade makten i senaste valet vill få en ny chans att komma tillbaka. Och de partier som nu är underlag till regeringen borde väl vilja få ett starkare stöd så att det blir möjligt att regera. Och det parti som gick kraftigt framåt i valet i september borde väl vilja försöka få ännu större stöd.

Är det så simpelt så att ett nytt val är alldeles för jobbigt och för krävande så att partierna helt enkelt inte orkar ladda om? Det skulle vara ett allvarligt problem för demokratin. En stark demokrati bygger på vitala partier som är sugna på att driva politiska kampanjer. Det tycks inte riktigt vara så just nu.

Kanske är det för många i partierna som nöjer sig med de positioner som de uppnått efter valet och inte vill störas av att lägga energi på en valkampanj. Kanske uppfattar många en valkampanj som just en ytlig kampanj där partiernas viktiga idéer snabbt förvanskas av kampanjmakare och massmedia. Vart är då demokratin på väg?

Jag ska medge att det finns mer hedrande förklaringar. En är förstås att partierna anser att väljarnas utslag måste respekteras och det är då partiernas uppgift att hitta former som fungerar. Den tolkningen känns dessvärre inte riktigt trovärdig men kan förstås finnas där bakom alla taktiserande uttalanden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: