Kontrapropositionsvoteringar en del av demokratin.

Visst måste vi ha handlingskraftiga politiska instanser. Handlingsförlamning riskerar förstås att minska tilltron till demokratin men vilka knep som helst är ändå inte rimliga.

Just nu diskuteras möjligheten att riksdagsledamöter ska hindras att rösta på fler än ett budgetförslag. Det sätt som riksdagen beslutar är en metod som är djupt förankrad i den svenska demokratin – den är ett sätt att få fram det förslag som har störst stöd. Det är dom där kontrapropositionsvoteringarna jag menar, förstås. När ett möte, eller riksdagen, steg för steg tar fram de förslag som i slutvoteringen ska ställas mot varandra. Metoden bygger faktiskt på att de röstberättigade kan rösta på flera förslag.

Kanske skulle den nu föreslagna metoden försvåra för Sverigedemokraterna men absolut inte förhindra att de kastar grus i maskineriet. De kan väl knappast tvingas att rösta på sitt eget förslag och då skulle de ju ändå kunnat fälla regeringens budgetförslag.

Det finns exempel på olika metoder som använts just för att skapa handlingskraftiga regeringar. I Sverige har vi spärr mot små partier, 4 procent av rösterna krävs av rösterna för att komma in i riksdagen. Storbritannien har majoritetsval i enpersonersvalkretsar, med det givna syftet att pressa fram ett tvåpartisystem. Men det verkar vara ett system som inte längre verkar ge avsedd effekt. I några länder finns extramandat som ges till största partiet. I Grekland ledde det till svårigheter att få ihop en majoritetsregering när det största partiet inte kunde hitta nåt annat parti att alliera sig med.

Jag tror att olika tekniska metoder kan fungera tillfälligt men på lång sikt måste en fungerande demokrati bäras upp av annat än teknikaliteter som underlättar för en regering att få igenom sina förslag.

Imorgon ska jag skriva lite om det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: