Jag tror på partierna

Partierna måste vara en hörnsten i den svenska demokratin. Jag är övertygad om att den raltavit starka demokrati vi haft i Sverige till stor del beror på starka folkrörelser och stort föreningsengagemang. Där förankras demokratiska arbetsformer och där utvecklas människors ansvar för gemensamma angelägenheter. Partierna är en lite särskild men ändå en del av det svenska föreningsengagemanget.

I partierna ska nya (och kanske gamla) idéer  och förslag kunna födas och diskuteras. Partierna ska kunna driva opinionsbildning i olika frågor, inte bara för att få ett ökat väljarstöd. Partierna ska också kunna ge utbildning och stöd till förtroendevalda i riksdag och kommuner. Partierna ska också stå för en viktig del av den demokratiska renhållningen genom att bevaka och granska de egna företrädarnas verksamhet och beteende.

Tyvärr har partiernas verksamhet förflackats och blivit alltmer av språngbrädor och valmaskiner. En allt mindre andel av partiernas verksamhet drivs av ideellt arbetande medlemmar och en allt större av anställda funktionärer. Partierna har blivit maktspelare samtidigt som folkrörelsekaraktären har minskat.

Samtidigt har en allt större del av partiernas arbete kommit att handla om och att anpassa sig till massmedias krav och förutsättningar. Budskapen har blivit alltmer reklamlika och de bakomliggande idéerna finns ibland knappast med i den politiska agitationen.

Massmedia har blivit en alltmer tydlig och medveten maktspelare. Det är, till exempel, inte partierna/partiledarna som bestämmer vilka frågor som ska debatteras i SVT:s stora partiledardebatter. Det gör SVT själva. SVT avgör därmed vilka frågor som valet handlar om. Det är en uppseendeväckande (borde vara) maktförskjutning från partierna till massmedia. Jag anser att en av ett politiskt partis viktigaste uppgift är att försöka påverka vilka frågor som den demokratiska debatten ska handla om. Är det bensinpriset eller är det klimatfrågan? Är det marginalskatterna eller är det effekterna av stora orättvisor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: