Jag litar på nämndemännen – ganska mycket

Idag redovisar P 1 en studie som visar att utfallet i Migrationsdomstolarnas mål sannolikt påverkas av vilka politiska sympatier som nämndemännen har. Siffrorna är inte jättestarka men dock. Det är förstås inte bra men heller inte förvånande. Och det innebär heller inte att det nuvarande nämndemannasystemet bör förändras men debatten ska hållas levande.

Ingen borde väl förvånas över att vår människosyn, syn på samhället och andra grundläggande värderingar påverkar hur vi bedömer olika situationer och värderar olika möjligheter och problem. Och våra egna erfarenheter och upplevelser påverkar förstås också.

Men, och det är ett väldigt viktigt men; det gäller förstås inte bara dom som är tillsatta av politiska partier. Jag är övertygad om att det i de allra flesta situationer gäller alla, inklusive de juridiskt utbildade domarna.

I många fall tror jag rentav att de med tydligt uttalade politiska sympatier har större förmåga att hålla tillbaka den typen av bedömningar när de inte ska göras. Dessutom medger ju systemet med nämndemän som väljs genom partierna att den typ av uppföljning som nu gjorts blir möjliga.

Det skulle förstås vara intressant att studera hur Högsta Domstolens (som består enbart av jurister) domar påverkas av vilkas politiska preferenser de olika domarna har. Men sådana studier är knappast möjliga eftersom vi inte vet säkert deras sympatier. Dessutom – gissar jag (!) att det är massiva borgerliga sympatier bland domarna i Högsta Domstolen så kanske variationen i sammansättning i de olika målen är för liten för att se några skillnader.

Det finns givetvis många andra viktiga offentligrättsliga beslut i samhället som tas av så kallat opolitiska grupper. Riksbankens direktion, för att bara ta ett exempel, där besluten i snart 20 år konsekvent har tagits på ett sätt som drivit upp arbetslösheten högre än vad som borde blivit fallet om avvägningarna gjort lite annorlunda.

Jag hoppas den här debatten leder till en medvetenhet om att ”objektiva” beslut är svårt och att vi därför måste granska alla beslut (och beslutsunderlag) kritiskt.

 

 

Här länken till P 1:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?prgramid=83&artikel=6157102

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: