Ovanligt förvirrade borgare..

Bland flera frågor så fick bostadspolitiken en egen stund – det var på tiden att den frågan kom upp i där typen av diskussion. Men det var några ovanligt förvirrade och märkliga resonemang jag måste kommentera.

De borgerliga partierna attackerade varje form av investeringsstöd till byggande av hyreslägenheter och det var inte alls oväntat. Men argumentationen var mycket märklig.

Först framfördes att byggföretagen inte ville att bostadsbyggandet skulle stödjas ekonomiskt. Det ligger nog en del i det men det är väl inte för bostadsföretagens skull som bostadsbristen ska avskaffas – många bostadsföretag tjänar nog mer pengar om det finns en bostadsbrist. Det är i själva verket en av förklaringarna till bostadsbristen, att företagen ransonerat byggandet.

Och därefter hävdades att eventuella investeringsstöd bara skulle hamna i byggföretagens fickor och att det därför är bättre att behålla ROT-avdragen.

Två frågor är förstås självklara:

  1. Om det nu skulle vara så lönsamt för byggföretagen så är det väl obegripligt att de är emot!
  2. Om ett investeringsstöd bara går rakt ner i fickorna på byggföretagen; vart tar då ROT-avdragen vägen? Och hur påverkar ränteavdragen priserna och vinsterna.

Jag tycker inte att det helt går att vifta bort oron att subventioner kan delvis hamna fel, därför krävs en mycket medveten hantering av ett investeringsstöd av kapabla upphandlare. Jag tror att de kommunala bostadsföretagen kan hantera det. Men hur hanteras upphandlingarna av de byggen som görs med ROT-avdrag – där finns faktiskt stor anledning att tro att pengarna hamnar galet.

Annonser

One Response to Ovanligt förvirrade borgare..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: