Fastighetsägarnas nyspråk!

Jag var idag på Fastighetsägarnas seminarium om ”Social bostadspolitik” och det var upplagt för att istället bli en propagandatillställning för ”social housing”. Social housing är en form av boende där det ska byggas särskilda bostäder för fattiga. Det skulle förstås innebära en segregation och stigmatisering på en helt annan nivå än vi hittills sett.

Exemplen från andra länder borde innebära att ingen stödjer ”social housing” som en del av den svenska bostadspolitiken. Och den stora förändring av lagstiftningen för de allmännyttiga bostadsföretagen som gjordes 2010 påstods göras just för att undvika lösningar där ”social housing” skulle användas – för att det leder till kraftig segregation och stigmatisering och dessutom till starka drastiska inlåsningseffekter.
*
Men efter många års avveckling av en riktig bostadspolitik så har situationen blivit mycket pressad för många men istället för att ge upp borde förstås en riktig bostadspolitik återupprättas så att en social bostadspolitik skulle kunna bli verklig. Men det kräver ett byggande för alla och det vill inte bygg- och bostadssektorns företag vara med om – de drivs istället av att tjäna pengar och att kunna bygga och sälja så dyrt som möjligt.

”Social housing” är därför inte ett sätt att verkligen bry sig om de som har det svårast, det är istället ett sätt att kunna fortsätta ett bostadsbyggande utan sociala hänsyn. Priset för detta kommer att betalas av de som hänvisas till dess speciella bostäder men också många andra som kommer att tvingas anpassa sig till en mer brutal och marknadsstyrd bostadsmarknad. Tanken är förstås att genom ”social housing” till de fattiga så behövs inte den reglering av hyrorna som vi har genom bruksvärdesystemet med förhandlade hyror. Men det är givetvis många som kommer att vara hänvisade till den vanliga bostadsmarknaden som har begränsad betalningsförmåga.

Så när fastighetsägarna ordnar seminarium för att diskutera social bostadspolitik så är det egentligen de sista resterna av bostadspolitik de vill avveckla. Det är nyspråk i nivå med George Orwells bok ”1984”.

Det var ett ganska välregisserat seminarium och därför blir det meningslöst att närmare gå igenom påståendena, argumenten och beskrivningarna. Bara en notering:
Boverket medverkade genom Micael Nilsson (som tituleras expert). Expert på att måla ut en fasanfull bild men inte ett enda förslag på lösning! Behöver vi statliga myndigheter till sånt. Men det passade fastighetsägarnas uppläggning för mer marknadsstyrning av bostadsmarknaden. Det har ju Boverket ställt upp på tidigare – läs gärna min blogg om det utspelet.
https://larsbjurstrom.wordpress.com/2014/05/09/nyliberala-boverket/
Och jag har bloggat tidigare om bostadspolitiken.
https://larsbjurstrom.wordpress.com/2015/05/10/ovanligt-forvirrade-borgare/
https://larsbjurstrom.wordpress.com/2015/03/17/beklammande-tomhant/
https://larsbjurstrom.wordpress.com/2014/12/25/1454/
https://larsbjurstrom.wordpress.com/2014/10/18/fastighetsskatt-och-byggande/

Annonser

One Response to Fastighetsägarnas nyspråk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: