Vi måste avslöja marknaden!

Visst är det en väldigt avslöjande artikel som DN hade 25/7 (på webben) och 26/7 (papperstidningen).

Med all tydlighet visar tidningens genomgång av olika avgifter för pensionssparande hur stora företag kan utnyttja sin ställning med makt- och kunskapsövertag.

Så här skriver DN:

”En avgift hos banken, en annan i premiepensionen och en tredje i tjänstepensionen. Spararna betalar olika pris beroende på i vilken sparform fonden finns.

De högsta avgifterna finns på den öppna marknaden. När det gäller fondsparande i tjänstepension eller premiepension ligger avgifterna lägre.”

Det handlar alltså om samma fonder hos samma ”sparinstitut”!

Det mest kollektiva pensionssparandet, tjänstepensionen är billigast och dyrast är det enskilt valda. Däremellan finns premiepensionen som är delvis upphandlad men med ett individuellt val.

Är det nån som är förvånad? Beror detta på monopol? Beror det på att de grupper som pensionssparar har särskilt dåliga förutsättningar att välja? Nej, nej och nej! Det är precis så här en vanlig marknad fungerar. Vi vet att det är så, konkurrensen är inte alls svagare inom det här området än något annat och pensionsspararna har minst lika god utbildning och välordnade liv som befolkningen som helhet. Trots detta är marknadslösningarna fortsatt hyllade.

En förklaring till marknadslösningarnas ställning är förstås att företagen och deras allierade har stora resurser till opinionsbildning och marknadsföring. I opinionsbildningen ingår också en omfattande ideologiproduktion där gamla idéer om vinstmaximering helt plötsligt börjar får formen av frihetsreformer. En frihet som inte sällan mest består i friheten att få betala ett högre pris.

En annan förklaring är att många tjänar på ”marknadslösningarna”, oftast de som ”utvecklar” och tillhandahåller ”produkterna” men ibland också kan det gälla lite mer nischade kundgrupper. Sådana som kan förhandla till sig lite bättre villkor, nästan alltid genom ekonomisk styrka men det kan också vara en del som gärna vill ha mer segregerade lösningar i skolan, bostadsområdet, omsorgen eller vad det kan gälla. Det betyder förstås att förlusten för andra blir dubbel. Dels ska en dyrare lösning betalas och dessutom tvingas en del godta sämre lösningar än andra som har en lite starkare position på marknaden. En rättvis resursfördelning blir det definitivt inte.

Som en tredje förklaring måste jag dessvärre ta med vänsterns svaghet i dessa frågor som verkligen borde vara vår hemmaplan. Men så har det inte blivit! För små resurser och för svag idédiskussion är viktiga förklaringar men också ett lite knäckt självförtroende som gjort att delar av det som borde vara vänstern har hamnat helt galet. Nån universallösning för att vi ska bli bättre finns inte men vi borde fokusera mer på de grundläggande ekonomiska mekanismerna i samhället, i vår agitation, i vår medlemsutbildning och i vår politikutveckling.

 

Här är artikeln:

http://www.dn.se/ekonomi/samma-fond-kan-ha-flera-olika-avgifter/

Annonser

3 Responses to Vi måste avslöja marknaden!

 1. Jaaaa! Kan bara hålla med!!! V , vi måste bli tydligare!
  Talar ni om det här i programkommiteen ? Alltså, hur vi ska få ut alternativet till den så kallade friheten!

 2. Bra text, vi i vänsterpartiet borås håller helt med i detta.

  Du har en mycket snygg hemsida.Vårt parti söker bra skribenter Och vi gillar
  dig.

  Går det komma i kontakt med ?.Kan inte hitta epost.

  Med vänliga hälsningar

  Vänsterpartiet Marxist-leninisterna Borås

 3. vänster skriver:

  Konstruktiv artkel, jag tycker ungefär

  likandant om saken.

  Detta är en mycket informativ och

  språkligt bra sida.Partiet söker efter bra författare
  med talanger

  utöver det vanliga Och vi fastnade för dig.

  Kan vi prata vidare om detta med dig på något sätt?.Kan inte hitta

  emailadress.

  Ha en grym dag

  Marxist

  Leninisterna i Borås

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: