Låt inte motståndaren styra debatten!

Det finns många goda skäl att kraftfullt ta avstånd från Sverigedemokraternas vidriga kampanj som de annonserat på en tunnelbanestation i Stockholm. Men det finns också anledning att reflektera över effekterna av motkampanjen, för det var förstås den som var Sverigedemokraternas mål.

Motkampanjen borde präglas av konstruktiva förslag att bekämpa den fattigdom som är bakgrunden till att en del människor tvingas att tigga. För Vänsterpartiet borde det vara självklart att kämpa för rätten att slippa tigga. För rätten till ett värdigt liv på en anständig nivå. Vi ska aldrig bli tiggeriets försvarare eller välgörenhetens banerförare. Då riskerar vi att bli uppgivenhetens parti.

Motkampanjen bör inte gå ut på att begränsa yttrandefriheten – bland annat därför att det nog är precis det som Sverigedemokraterna önskar att motkampanjen ska handla om. Men för oss finns också goda skäl att stödja en stark lagfäst yttrandefrihet. Men yttrandefrihet betyder inte att det är okej att säga vad som helst.

Ali Esbati skrev så här på sin blogg för någon dag sedan (om Sverigedemokraternas kampanj):

 ”Det handlar om deras positioner i samhället – hur djärva de kan vara, hur självklart de kan tala nedåt. Och det spelar roll. Ty det som i ett modernt samhälle skyddar – mot diskriminering, obehag och i sin förlängning också förföljelse och våld – är bara i yttersta undantagsfall polis och myndigheter; det är de sociala gränserna för acceptans och avsky för handlingar och ord. Och det är precis detta som den svenska högern – där SD är en del med inte ensam pådrivare – tär och river i.”

 Det är i samtalet, i handlingarna i vår vardag som de sociala gränserna sätts. Det är där vi måste nå ut med vår politik, vår förståelse för oro och med våra förslag. Självklart ska vi alltid ta avstånd från Sverigedemokraternas rasistiska retorik och agerande men det krävs mer för att vinna slaget.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: