Varför vill folkpartiet ha högre hyror?

När nyliberalismen misslyckats så föreslår Folkpartiet mer av samma politik. Idag på DN-debatt föreslår Folkpartiet mer makt och högre vinster till bygg- och bostadsföretagen. Kanske inte förvånande att Folkpartiet vill ha mer nyliberalism men det är ändå befogat att fråga vilka viktiga problem Folkpartiet tror att de löser?

För över 20 år sedan inledde Bildtregeringen nedmonteringen av bostadspolitiken med mer makt till marknadskrafterna och mindre möjlighet till demokratiskt inflytande och förstås mindre social bostadspolitik.

Nu kan vi se effekten av den politiken, som socialdemokraterna dessvärre inte ändrade, men Reinfeldt fortsatte. Ökade kostnader, stora spekulationsvinster, segregation och bostadsbrist! Och nu föreslår Jan Björklund och Folkpartiet mer av den politiken.

Det är förstås ingen tillfällighet att punkt ett i Folkpartiets förslag är: Fri hyressättning i nybyggnation.

Idag finns en viss reglering av hyrorna i nyproduktion men också de hyrorna är alltför höga för att nyproduktionen blir tillräcklig och på många orter ingen alls. Det finns för få som har råd att betala de höga hyrorna och med Björklunds förslag ska det alltså bli ännu färre eftersom hyrorna ska höjas ännu mer.

Bostadsrätter har fri prissättning och det går att se när produktionspriserna för hyresrätter och bostadsrätter jämförs. Bostadsrätter är 50 procent dyrare (scb) att producera och det betyder cirka 14 000 kronor per kvadratmeter extra som några kan stoppa i sina fickor. Cirka halva merkostnaden är högre markkostnad och halva alltså högre byggkostnad. Risken är uppenbar att vinstmöjligheterna för markspekulation och byggföretag från bostadsrätterna nu kommer att smitta mer så att hyresrätter blir betydligt dyrare att bygga.

Boverket, som Björklund refererar till, har framhållit att rimliga hyresnivåer är avgörande för om det ska vara möjligt att bygga bort bostadsbristen. Det går helt enkelt inte att bygga bostäder som ingen har råd att hyra men det är kanske så Björklund vill få bort köerna.

Alltså: Vilket problem tror Folkpartiet att ”fri hyressättning i nybyggnation” kommer att lösa? Inget, tror jag, och troligen tror inte Folkpartiet det heller. Förslaget handlar snarare om att fortsätta attackerna mot bruksvärdeshyran också i befintliga bostäder. På den punkten är den här artikeln ganska försiktig men ju större del av bostäderna som kommer att stå utanför systemet desto svagare blir det förstås och det är förstås det som är syftet. Men egentligen kvarstår frågan till Folkpartiet: Vilka problem anser ni att högre hyror löser?

Visst borde frågor om segregation och integration  ingå i en artikel om bostadspolitik med tio konkreta förslag. Men icke när Folkpartiets partiledare skriver. Frågan finns inte nämnd! Kanske inget avslöjande men ändå en notering.

 

http://www.dn.se/debatt/infor-fri-hyressattning-och-gor-det-svarare-att-overklaga/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: