Vem ska styra debatten – vem ska sätta dagordningen?

En viktig del i det politiska arbetet för ett parti är förstås att få fokus på de frågor som partiet anser viktigast och mest angelägna just nu och på sikt. Är det skattesänkningar eller jämlikhet? Är det flyktingfrågan, klimatkrisen, arbetslösheten, bostadsbristen eller vilka frågor måste vi nu och på sikt prioritera? Givetvis är partiernas förslag till lösningar ännu viktigare men debattens tyngdpunkt och makten över den politiska dagordningen avgör ofta vilka lösningar som det blir möjligt att få stöd för.

Partierna har därför olika intresse av olika frågor och då blir frågan om makten över dagordningen mycket viktig. Jag anser att partierna utgör en grundläggande del av den politiska demokratin, tillsammans med många andra ideella opinionsbildande organisationer. Men många vill påverka opinionen och tveklöst har massmedias makt över den politiska dagordningen ökat kraftigt.

Ikväll kommer partiernas ordförande/ledare att debattera, direktsänt i SVT. Kanske lite ett sätt att balansera massmedias egen bild av politiken. Men som vanligt, sedan ett antal år, är det SVT:s redaktioner som bestämmer vilka ämnen som ska debatteras. Jag tycker det är mycket tveksamt och att de ibland låter ”vanliga tittare” bli språkrör för SVT:s beslut gör inte saken bättre – snarare tvärtom. Just nu (kl 19.15) vet vi inte hur det blir och jag har förstått att ämnesvalen också hålls hemliga för debattörerna in i det sista. Det underlättar förstås att visa att journalisterna är bättre pålästa än partiledarna. Jag ska inte påstå att det är syftet men jag tror inte SVT har något emot det.

Min bild är att det är ett tufft jobb att vara partiledare. Jag förmodar att de ägnat många timmar åt att förbereda sig på denna debatt. Till stor del förbereder de sig på frågor alldeles i onödan – på frågor som det sedan länge varit bestämt att den här debatten inte ska handla om. Visst har partierna, åtminstone de större, hyfsat med resurser att ta fram alla möjliga underlag men det kanske finns mer produktiva insatser de skulle kunna göra. Dessutom har partiernas, och andra organisationers, ekonomiska resurser kommit att bli alltmer avgörande för möjligheterna till inflytande. Kanske SVT kunde minska den utvecklingen något lite…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: