Svagt från regeringen – om bostadspolitik igen

Det var en uppseendeväckande tunn artikel som de tre ministrarna presterade i onsdags (DN-debatt) om behovet av ökat bostadsbyggande.  Läget på bostadsmarknaden är ju så pressat att möjligheterna att genomföra en politik som får stort stöd borde vara ovanligt goda. Men artikeln innehåller bara ett förslag med lite substans, det förslaget om investeringsstöd, som det dessvärre nu verkar som om regeringen håller på att schabbla bort. Beslutet som dröjt borde varit klart senast 1 januari men finns ännu på plats.

Men inte ett ord om markpolitiken och de höga markpriserna. Ingenstans framkommer att ministrarna har insikt om hur illa marknadsstyrningen har fungerat och att fighten mot spekulationen måste börja här och nu. Markpriserna är det kostnadsslag som ökat mest under 2000-talet och är numera en ansenlig del av slutpriset, så var det inte när staten och kommunerna styrde mer!

Även en del kommuner utnyttjar detta och Stockholms kommun har de senaste åren tjänat cirka 3 miljarder om året på att sälja mark till bostadsbyggande till orimliga priser. Jag kan förstå att det inte är enkelt att tacka nej till 3 miljarder om året men en skattehöjning på 1,50 ger v ungefär den summan. Då skulle det ändå återstå en krona innan Stockholm hamnar på samma nivå som Södertälje och Botkyrka, det låter väl inte orimligt.

Det räcker inte att tillåta byggande – kommunerna måste ges instrument att verkligen pressa igång byggandet. Det skulle kunna bli möjligt genom att kommunen ges möjlighet att ta över planlagd som blir liggande oanvänd.

Tyvärr verkar regeringspartierna väldigt rädda för att styra eller påverka på ett sätt som hotar markägare och företag och jag tror att det är just det som behövs. Mer demokratisk styrning och minder makt åt de ekonomiska intressena. Men för regeringen tycks det vara viktigare att kunna göra upp med de borgerliga partierna och vad de vill har vi sett under åtta år.

Den här bilden som publicerats av Ola Nylander är professor på Chalmers (institutionen för Arkitektur), visar väl väldigt tydligt hur det fungerar.

 

statligtstyrt

Med tanken på detta är det väldigt märkligt att så få förordar ökat demokratisk styrning. Regeringen aviserar hårdare press på kommunerna men ger inte kommunerna några nya instrument för att leva upp till högre krav på bostadsbyggande.

Det räcker ju inte att tillåta byggande – kommunerna måste ges instrument att verkligen pressa igång byggandet. Det skulle kunna bli möjligt genom att kommunen ges möjlighet att ta över planlagd mark som blir liggande oanvänd. Dessutom borde de kommunägda/allmännyttiga bostadsföretagen ges nya förutsättningar.

2010 lagstiftades om nya regler för den svenska allmännyttan och för hyresmarknaden. Lite grovt beskrivet kan man säga så gick lagstiftningen från att allmännytta och självkostnad skulle vara styrande för hur företagen och hyresmarknaden skulle fungera till att det istället skulle vara affärsmässighet. Bara Vänsterpartiet röstade emot! Dessutom försöker ”revisorerna” pressa fram helt nya regler för värdering och nedskrivning som, om de följs, nog stoppar det mesta av nyproduktion utanför de allra hetaste bostadsmarknaderna.

Den stora utmaning vi står inför, kanske 700 000 nya bostäder fram till 2025, borde innebära att det byggs i hela landet eller åtminstone i huvuddelen av landets kommuner. Därför är en skarpare regionalpolitik en viktig ingrediens för att klara bostadsbyggandet men typiskt nog är den diskussionen nästan helt borta från den politiska dagordningen. Kanske skulle det uppfattas som ett sätt att utmana marknaden och därför som alldeles för djärvt.

 

Här kan du läsa mer om vad Ola Nylander kommit fram till.

http://stadsutveckling.socialhallbarhet.se/wp-content/uploads/sites/4/2014/09/20140801-Bygg-bort-bostadbristen.pdf

 

 

Annonser

One Response to Svagt från regeringen – om bostadspolitik igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: