Hur styrs debatten?

Idag publicerar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi en debattartikel på DN-debatt. Den handlar om brottslighet tar upp en många viktiga frågor men eftersom ämnet är så stort hänvisar Sarnecki till en större rapport. Men problemet är att den inte är tillgänglig. Jag tycker det är ett dj-a oskick att publicera artiklar som beskriver slutsatser från rapporter som inte finns tillgängliga. DN borde inte publicera sånt som görs där det passar rapportförfattare och beställare att sippra ut resultatet. Det gör debatten väldigt ojämlik.

I det här fallet lanserar dessutom Sarnecki en mycket kontroversiell lösning på problemet med boendesegregation. Förslaget går nämligen ut på att de som får någorlunda bra jobb snarast möjligt ska flytta från områden som betraktas som socioekonomiskt svaga, de har tom fått en egen förkortning i artikeln, SSO. Jag tycker det är en  helt förkastlig linje som ju faktiskt innebär att vi ger upp ambitionen att alla ska bo i bra områden. Sarneckis förslag  innebär ju exakt det motsatta.

Sarneckis förslag kändes så främmande att jag var tvungen att läsa flera gånger vad han skrev ”Men samhället måste se till att människor stannar i SSO så kort tid som möjligt.”

Läs själva:

http://www.dn.se/debatt/sa-kan-brottsligheten-minskas-i-utsatta-omraden/

Det är den liberala tankesmedjan Fores som beställt rapporten. Kanske blir hela rapporten offentlig snart så Sarneckis högerlinje kan granskas men framförallt måste vänstern på allvar ta upp debatten om den ökande ojämlikheten och segregationen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: