Det behövs en ny bostadspolitik!

Men det är uppenbart att S-MP regeringen varken har viljan eller förmågan att driva fram den nya politik som behövs för att få bort bostadsbristen, minska segregationen och hålla bostadskostnaderna rimliga.

De 22 punkter som presenterats idag, 21 juni, är ett antal putsningar på regelverk och några eftergifter till marknadskrafterna. Det var tyst om hur det blir på riktigt med investeringsstödet som har legat och väntat på ett regeringsbeslut sedan årsskiftet!

Ett läpparnas nej till marknadshyror av Magdalena Andersson men en ytterligare ”förstärkning” av presumtionshyrorna (läs mer nedan) som därmed i praktiken blir alltmer lika marknadshyror. Presumtionshyrorna skulle vara tillfälliga, tio år, som utvidgades av Reinfeldtregeringen till 15 år och nu ska de tydligen bli eviga.

Inget om höga markpriser och ökad segregation! Regeringens politik är till väldigt stor del en anpassning till de krav som företagen ställer och det är svårt att se nåt som på allvar utmanar företagens vinstintressen och marknadskrafterna. Jo, investeringsstödet förstås men om det kom ju inget besked om idag heller!

Fanns det inget bra? Jo, bra att försöka göra det möjligt att reglera upplåtelseform i detaljplan. Och bra att statliga myndigheter får besked om att de ska medverka till bostadsbyggande, kanske lite pinsamt att det behöver sägas/beslutas. Och säkert är det en del av putsningarna på regelverket som kommer att göra nytta men samtidigt är det förstås besvärande att olika myndigheters processer tar så lång tid att det nuvarande systemet nästan kört fast.

Sämst: Den aviserade översynen av presumtionshyrorna, som enligt Magdalena Andersson görs för att ”öka tryggheten för bolagen”. Kan det sägas tydligare?

Presumtionshyror gör det möjligt att avtala om högre hyror för nyproducerade bostadslägenheter än vad som är tillåtet enligt bruksvärdesreglerna. Presumtionshyror får sedan inte användas som jämförelseobjekt vid förhandlingar när andra hyror ska sättas enligt bruksvärdet.

Jag tycker att det är självklart att hela idén blir en annan när tiden för presumtionshyror blir väldigt lång eller nästan ”evig”. Jag har redan från början varit kritisk och försökte på en Sabo-kongress förhindra att Sabo drev på presumtionshyror men givetvis har tiden betydelse.

 

Här finns regeringens 22 punkter: http://www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/finansdepartementet/pdf/2016/pm/sammanfattning-av-regeringens-forslag-22-steg-for-fler-bostader

Annonser

4 Responses to Det behövs en ny bostadspolitik!

  1. Jan-Åke Åkesson skriver:

    BRA Lars!!!
    Finns inte mycket mer att tillägga! Din analys och dina synpunkter är heltäckande!!!

  2. […] Här en utförligare kommentar om regeringens 22-punktsprogram. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: